MS-onderzoek

Onderzoek naar zwangerschap en ouderschap bij MS

Zwangerschap en ouderschap gaan soms anders bij mensen met MS. Wetenschappers onderzoeken wat MS betekent in deze levensfasen. En hoe een kind krijgen de ziekte beïnvloedt.

In het kort

  • Tijdens een zwangerschap hebben mensen vaak minder last van MS-klachten. Maar na de bevalling kan iemand juist een schub krijgen. Wetenschappers onderzoeken dit.
  • Onderzoekers kijken in het bijzonder naar wat afweercellen doen tijdens en na een zwangerschap.
  • De voordelen en nadelen van verschillende medicijnen bij MS tijdens een zwangerschap worden ook onderzocht.
  • Wetenschappers onderzoeken ook de erfelijkheid bij MS en hoe de ziekte via de genen wordt doorgegeven.
  • Onderzoekers willen ook beter begrijpen welke invloed de diagnose MS bij een ouder heeft op een kind. 

MS en zwangerschap

Iemand met MS, multiple sclerose, kan gewoon zwanger worden. Veel mensen hebben tijdens een zwangerschap minder last van MS-klachten. Maar na de bevalling krijgen veel mensen juist een schub. Wetenschappers willen beter begrijpen hoe dat komt. Ze denken dat dit ligt aan de hormonen tijdens een zwangerschap. Die maken het afweersysteem minder actief, zodat het lichaam de baby niet afstoot. Dit kan ervoor zorgen dat de MS ook tijdelijk minder actief is. 

Afweercellen bij zwangerschap

Wetenschappers onderzoeken wat de afweercellen doen tijdens een zwangerschap en na de bevalling. En ze kijken naar oplossingen om een schub na de zwangerschap te voorkomen. Sommige medicijnen kunnen helpen. Maar bij elke mogelijke behandeling moeten wetenschappers controleren of het veilig is voor de gezondheid van de ouder en het kind. En of het invloed heeft op de bevalling, borstvoeding en andere dingen die horen bij een zwangerschap. 

Zwangerschap en het verloop van MS

Iemand kan de diagnose MS ook krijgen terwijl er al kinderen zijn. Wetenschappers in Australië hebben ontdekt dat een zwangerschap in het verleden invloed heeft op de diagnose en het verloop van MS. Vrouwen die nog geen MS hebben, krijgen gemiddeld ruim 3 jaar na een zwangerschap voor het eerst MS-klachten. Waarom dit gebeurt? Hier zijn meerdere verklaringen voor. Maar er is nog niets zeker. Daarom is er meer onderzoek nodig. 

Erfelijkheid en MS

Eigenlijk is er nog te weinig bekend over hoe MS ontstaan. En waarom de ene persoon MS krijgt en de ander niet. Sommige genen maken de kans op MS groter, weten we door wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor weten we ook dat de kans op MS voor een kind iets groter is als een van de ouders MS heeft. Als wetenschappers meer leren over MS en de genen van mensen, kunnen ze in de toekomst beter voorspellen welke genen bepalen of iemand MS krijgt. 

MS in het dagelijks leven van kinderen

Voor kinderen van een ouder met MS heeft de ziekte ook invloed op hun leven. Ze kunnen zich zorgen maken over hun ouder of over de toekomst. En bijvoorbeeld psychische klachten krijgen, zoals erge stress of angst. Wetenschappers onderzoeken hoe deze klachten bij kinderen ontstaan. En welke hulp of begeleiding een kind van een ouder met MS nodig heeft om zich minder zorgen te maken. 

Artikel met medewerking van:

  • Karin van der Hiele - onderzoeker, Universiteit Leiden

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 30 januari 2024

Lees meer over Onderzoek naar leven met MS

Volgend artikel