MS-onderzoek

Onderzoek naar leefstijl en de kans op MS

Leefstijl is belangrijk bij het ontstaan van veel ziekten die te maken hebben met het afweersysteem. Dat geldt ook voor MS, denken wetenschappers.

In het kort

  • Wetenschappers denken dat leefstijl belangrijk is bij het ontstaan van meerdere ziekten. Dit geldt ook voor MS.
  • Overgewicht op jonge leeftijd lijkt de kans op MS als je ouder bent groter te maken.
  • Gezonde en ongezonde bacteriën in je darmen hebben ook invloed op het afweersysteem. Of dit invloed heeft op het ontstaan van MS is nog niet duidelijk.
  • Roken is slecht voor de gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat rokers meer kans op MS hebben dan mensen die niet roken.

Wat is leefstijl?

Leefstijl is eigenlijk de manier waarop je leeft. Met leefstijl bedoelen wetenschappers meestal hoe goed je voor je lichaam zorgt. Een gezonde leefstijl betekent dat je gezond eet, voldoende beweegt en weinig dingen doet die slecht zijn voor je lichaam. Zoals roken, drugs gebruiken en alcohol drinken. Een ongezonde leefstijl heeft invloed op je lichaam. Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat leefstijl belangrijk is bij het ontstaan van meerdere ziekten. Vooral bij ziekten die te maken hebben met het afweersysteem, zoals MS, multiple sclerose. Hoe belangrijk leefstijl is bij het ontstaan van MS, dat is nog onduidelijk. > Meer over onderzoek naar de oorzaken en risicofactoren

Overgewicht op jonge leeftijd

Wetenschappers doen wereldwijd onderzoek naar overgewicht. Ook naar overgewicht of obesitas en de kans dat iemand MS krijgt. Hiervoor wordt vaak de BMI, de Body Mass Index, gebruikt. Dit is een cijfer dat bepaald wordt met je gewicht en je lengte. Onderzoekers hebben al ontdekt dat een hogere BMI bij kinderen en jongeren, zorgt voor een grotere kans op MS als ze ouder zijn. Overgewicht op jonge leeftijd voorkomen, helpt om de kans op MS kleiner te maken. Hoe overgewicht invloed heeft op de kans dat iemand MS krijgt, weten we niet precies. Hiervoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. 

Wetenschappelijk onderzoek naar de darmen

De darmen worden ook veel bestudeerd door wetenschappers. Ze kijken vooral naar de bacteriën in de darmen. Dit noemen ze ook wel: de darmflora of het microbioom. In de darmen zitten enorm veel gezonde bacteriën. Ze zorgen dat voeding goed verteerd wordt en houden je lichaam fit. Hoe het microbioom van iemand eruitziet, wordt onder andere bepaald door je genen en waar je opgroeit. Maar ook door wat je eet, hoeveel stress je hebt en of je bepaalde medicijnen gebruikt. Hoe je microbioom invloed heeft op het ontstaan van MS, is voor wetenschappers nog niet duidelijk.

Roken en de kans op MS

Een belangrijk deel van leefstijl is roken. Het is slecht voor de gezondheid en heeft volgens wetenschappers ook invloed op de kans dat iemand MS krijgt. Mensen die roken of hebben gerookt in het verleden hebben een grotere kans op MS dan niet-rokers. Daarbij geldt: hoe meer iemand gerookt heeft, hoe groter de kans op MS. Waarom dit zo is, snappen wetenschappers nog niet precies. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Waarschijnlijk heeft het te maken met de schadelijke stoffen in sigaretten. Roken heeft trouwens ook een negatieve invloed op het verloop van MS. Mensen met MS die roken krijgen daarom altijd het advies om hiermee te stoppen. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2024