MS-onderzoek

Wat is wetenschappelijk onderzoek?

Wetenschappers willen meer leren over de ziekte MS. Met nieuwe kennis kunnen ze betere behandelingen bedenken. Of MS eerder opsporen of zelfs voorkomen. Daarom doen ze wetenschappelijk onderzoek. 

In het kort

  • Wetenschappers doen onderzoek naar de ziekte MS.
  • Wetenschappelijk onderzoek is ander onderzoek dan bij een arts of zorgverlener.
  • Wetenschappers willen met hun onderzoek meer leren over de ziekte. En ze willen de ziekte beter behandelen en eerder opsporen.
  • Er zijn regels die zorgen dat wetenschappelijk onderzoek veilig gebeurt en dat de resultaten betrouwbaar zijn. 

Medisch-wetenschappelijk onderzoek naar MS

In de gezondheidszorg zijn er 2 soorten medisch onderzoek. Heb je gezondheidsklachten zoals bij MS, multiple sclerose? Dan kan een arts je klachten onderzoeken en bedenken welke behandeling je nodig hebt. Dit heet: diagnostisch onderzoek. Wetenschappers doen ander onderzoek. Dit noemen we wetenschappelijk onderzoek, of: medisch-wetenschappelijk onderzoek. Hierbij willen wetenschappers meer leren over gezondheidsklachten, nieuwe behandelingen of een betere diagnose. 

Meer leren, beter maken en MS opsporen

Met medisch-wetenschappelijk onderzoek willen wetenschappers meer leren over een ziekte zoals MS. Ze willen bijvoorbeeld te weten komen hoe de ziekte ontstaat en waarom de ene persoon wel MS krijgt en de ander niet. Wetenschappers doen ook onderzoek naar betere behandelingen voor MS, zodat mensen minder last hebben van klachten. En ze onderzoeken hoe ze MS kunnen opsporen. Dat is ook belangrijk, omdat klachten minder snel erger worden als ze eerder behandeld worden. En omdat het dan misschien in de toekomst lukt om MS te voorkomen. 

Proefpersonen bij wetenschappelijk onderzoek

Om meer te leren over ziekten gebruiken wetenschappers proefpersonen. Er zijn 2 soorten proefpersonen:

  • Gezonde vrijwilligers. Deze groep heeft geen gezondheidsklachten die horen bij de ziekte waar de wetenschapper onderzoek naar doet.
  • Patiënten. Dit zijn de mensen met een ziekte. De wetenschapper vergelijkt hen met de gezonde vrijwilligers.

Heb je MS en wil je proefpersoon zijn bij medisch-wetenschappelijk onderzoek? Er zijn lopende onderzoeken waar mensen met MS aan mee kunnen doen.

Regels voor wetenschappelijk onderzoek

Er zijn strenge regels en wetten die bepalen hoe wetenschappelijk onderzoek moet gebeuren. En wat er precies wel en niet mag. Dit is om mensen die meedoen aan onderzoek te beschermen. Een onderzoek moet veilig zijn en weinig risico’s hebben voor deelnemers. Wetenschappers mogen niet alles doen met proefpersonen. Een proefpersoon moet ook altijd toestemming geven voor een onderzoek en goede informatie krijgen over het onderzoek. Ook zijn er regels die zorgen dat de resultaten van een onderzoek betrouwbaar zijn. 

Volgorde in wetenschappelijk onderzoek

Een idee van een wetenschapper wordt niet zomaar een onderzoek. En een wetenschappelijk onderzoek zorgt niet altijd voor een nieuwe behandeling. Of voor een belangrijk resultaat waar mensen met MS iets van merken. Dat gaat in verschillende stappen. Bekijk hoe wetenschappelijk onderzoek naar MS werkt en hoe mensen met MS iets merken van de resultaten.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Over onderzoek naar MS

Volgend artikel