MS-onderzoek

Wat merken mensen met MS van wetenschappelijk onderzoek?

Wetenschappers in Nederland en in het buitenland doen onderzoek naar MS. Dit zorgt voor betere behandelingen en meer kennis over de ziekte. Maar hoe merk je dit als je MS hebt?

In het kort

  • Door wetenschappelijk onderzoek is steeds meer bekend over MS. Bijvoorbeeld over de diagnose en hoe anders de ziekte bij iedereen is.
  • Wetenschappers hebben met onderzoek ook gezorgd voor betere medicijnen. Bijvoorbeeld om de schade aan de zenuwen te remmen.
  • Door samenwerking tussen wetenschappers en zorgverleners kunnen mensen met MS nieuwe behandelingen eerder proberen.
  • Nieuwe behandelingen en medicijnen worden goed getest. Zijn ze veilig en werken ze goed? Dan komen ze meestal in de richtlijn voor zorgverleners. 

Resultaten van onderzoek naar oorzaken van MS

Wetenschappers leren steeds meer over MS, multiple sclerose. De oorzaak van MS is nog niet helemaal bekend. Maar de laatste jaren zijn we wel te weten gekomen dat er meerdere oorzaken zijn. Zoals de genen en de omgeving waarin je leeft. Van de resultaten uit dit soort onderzoeken merken mensen met MS weinig. Maar het is wel belangrijk. Het zorgt misschien voor betere behandelingen. Of manieren om in de toekomst misschien te voorkomen dat iemand MS krijgt. 

Resultaten van onderzoek naar betere diagnose en behandeling

Mensen met MS merken wel iets van onderzoek naar de diagnose bij MS. Door wetenschappelijk onderzoek kunnen artsen nu sneller vaststellen of iemand MS heeft dan vroeger. Met een MRI-scan kan ook beter bepaald worden hoe goed medicijnen werken bij iemand met MS. De medicijnen en behandelingen voor MS worden ook steeds beter. Bijvoorbeeld behandelingen van klachten bij MS of medicijnen die de schade aan de zenuwen remmen. Ook dat komt door onderzoek van wetenschappers.  

Samenwerking tussen wetenschappers en zorgverleners

Wetenschappers werken samen met ziekenhuizen en MS-klinieken. Ze vinden er mensen die kunnen meedoen aan onderzoeken, bijvoorbeeld om medicijnen of behandelingen te testen. Zorgverleners leren van wetenschappers welke behandelingen ze kunnen gebruiken tegen MS. En door het contact tussen wetenschappers en zorgverleners kunnen mensen met MS nieuwe behandelingen eerder proberen. 

Andere richtlijnen door wetenschappelijk onderzoek

Het is belangrijk dat medicijnen en behandelingen veilig zijn en goed werken. Daarom gebeurt wetenschappelijk onderzoek in meerdere stappen. Lees hier hoe wetenschappelijk onderzoek naar MS werkt. Iemand met MS kan nooit zomaar een behandeling proberen. Voor de behandeling van MS bestaan richtlijnen. Hierin staat welke behandeling het beste werkt en bij wie. Ontdekken wetenschappers iets belangrijks? Werkt het goed en is het veilig? Dan kan de richtlijn worden aangepast. Zorgverleners kunnen deze dan gebruiken bij mensen met MS. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC
  • dr. Oliver Gerlach - neuroloog, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024