58 onderzoeksresultaten

De rol van viruscombinaties bij de ontwikkeling van MS

Deze studie toont aan dat infecties met Humaan Herpesvirus 6A (HHV-6A) en het Epstein-Barrvirus (EBV-virus) samen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van MS.

Wat is de beste behandeling voor MS en psoriasis?

Het kan gebeuren dat iemand MS heeft én psoriasis. Hoe zit dat dan precies? In deze studie hebben onderzoekers gekeken hoe vaak mensen met MS psoriasis hebben, en hoe deze ziektes invloed hebben op elkaar.

Smeulende ontstekingen bij MS

Ondanks behandeling met MS-remmers zien wetenschappers toch smeulende ontstekingen op hersenscans.

Voordelen van persoonlijke training bij vermoeidheid

Onderzoekers gingen na of persoonlijke training vermoeidheid kan verminderen bij MS. Deze persoonlijke training is gebaseerd op de mogelijke oorzaken van vermoeidheid. In deze studie werd persoonlijke training vergeleken met een standaard programma.

Bacteriën en schimmels in de darmen van mensen met multiple sclerose

De bacteriën en schimmels in de darmen lijken een grote rol te spelen bij MS.

Het verloop van de eerste 20 jaar RRMS

Dit onderzoek richt zich op de achteruitgang van MS zonder dat er sprake is van een schub. De resultaten bevestigen het belang van monitoring van ziekte-activiteit bij mensen met MS. 

Blaasproblemen bij MS

Wat is het effect van blaasproblemen op de kwaliteit van leven van mensen met MS?

Mindfulness en cognitieve revalidatietherapie verbeteren het leven bij MS

Veel mensen met MS hebben last van cognitieve klachten. Hoe dragen mindfulness en cognitieve revalidatietherapie bij aan een beter leven?

Hogere kans op schub bij mensen met MS ouder dan 50 jaar die stoppen met natalizumab of fingolimod

Wetenschappers onderzochten mensen met MS ouder dan 50 jaar die stopten met hoogeffectieve therapie. Stoppen kan de kans op een schub vergroten.

Hersenactiviteit voorspelt hoe goed cognitieverbeterende therapieën werken bij mensen met MS

Dit onderzoek gaat na of de hersenactiviteit kan voorspellen hoe goed therapieën om cognitie te verbeteren werken. De hersenactiviteit werd gemeten met een MEG-hersenscan.

Geslacht is van invloed op beslissingen over MS-behandelingen

Onderzoekers hebben gekeken welke keuzes mannen en vrouwen met MS maken in hun behandeling. Vrouwen lijken vaker te stoppen met een MS-remmer dan mannen.

Medicijnen vertragen de achteruitgang door MS ook bij jongeren

Medicijnen voor MS vertragen bij volwassenen met RRMS bewezen de achteruitgang van de gezondheid. Maar bij jongeren met MS was de werking van deze medicijnen nog niet duidelijk. Dit onderzoek laat zien dat sterke MS-medicijnen ook bij jongeren voor minder beperkingen op latere leeftijd zorgden.