In het kort 

  • Cladribine is een medicijn dat gebruikt wordt om verdere achteruitgang door MS tegen te houden. 
  • Tot nu toe onderzochten wetenschappers de werking van het medicijn vooral in kleine onderzoeksgroepen. 
  • Voor het eerst is onderzocht hoe een grote groep mensen met RRMS cladribinetabletten gebruikt en hoe goed het medicijn werkt. 
  • Cladribine werd door de meeste mensen trouw gebruikt. Maar weinig mensen stapten tijdens het onderzoek over naar een andere behandeling. 
  • Bij de meeste mensen in het onderzoek die cladribine gebruikten, bleef het aantal lichamelijke beperkingen door MS vergelijkbaar. 

Cladribine: een ziekteremmend medicijn 

Cladribinetabletten zijn medicijnen die MS, multiple sclerose, remmen. De tabletten zijn bedoeld om verdere achteruitgang door de ziekte tegen te gaan. Mensen met erg actieve relapsing remitting MS kunnen dit medicijn in Nederland sinds 2018 gebruiken. In Engeland is dit al sinds 2017. De werking van het medicijn is vaker onderzocht in kleine onderzoeksgroepen. Engelse wetenschappers hebben nu in een speciaal onderzoek, CLARENCE, een grote groep mensen met erg actieve RRMS onderzocht. > Bekijk meer over cladribine 

Gegevens over cladribine 

De wetenschappers gebruikten gegevens uit Blueteq-formulieren. Dit zijn formulieren die in Engeland verplicht ingevuld worden, zodat iemand een medicijn vergoed krijgt. De onderzoekers keken naar verschillende gegevens, zoals: 

  • hoeveel mensen de behandeling met cladribinetabletten afmaakten 
  • hoe trouw mensen waren aan de behandeling 
  • hoeveel mensen tussentijds of achteraf overstapten op een andere behandeling 

Daarnaast onderzochten de wetenschappers de EDSS-score van de deelnemers aan het onderzoek in het eerste en tweede jaar van de behandeling met cladribine. De EDSS-score zegt iets over de lichamelijke klachten en beperkingen die iemand met MS heeft. 

Het effect van cladribine op beperkingen door MS 

De meeste mensen waren erg trouw aan hun therapie, merkten de onderzoekers. Weinig mensen stapten over op een andere behandeling. Op het moment dat de onderzoekers de gegevens analyseerden hadden 1.020 mensen de volledige kuur van 2 jaar voltooid. Voor 557 deelnemers waren 2 EDSS-scores bekend. Bij 84% van hen bleven de beperkingen door MS stabiel. 

Nauwelijks meer beperkingen 

Uit het onderzoek blijkt dat veel deelnemers aan het onderzoek tijdens de behandeling met cladribine niet of nauwelijks meer beperkingen kregen door hun ziekte. Het onderzoeksresultaat van dit CLARENCE-onderzoek is een aanvulling op resultaten uit eerdere studies. Het lijkt erop dat cladribine goed werkt om beperkingen tegen te houden bij mensen met erg actieve RRMS. 

Laatst bijgewerkt door redactie op: 28 maart 2024