In het kort 

  • MS en inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, ook wel Inflammatory Bowel Disease of IBD genoemd, zijn ontstekingsziekten die nooit meer helemaal overgaan. Er bestaat een mogelijk verband tussen beide aandoeningen. 
  • Duitse onderzoekers keken of personen met IBD binnen 10 jaar MS ontwikkelden. 
  • De onderzoekers vonden een hogere kans op het ontwikkelen van MS bij mannen met de ziekte van Crohn. 

Duits register 

Deze studie maakt gebruik van een Duits register bij huisartsen. De onderzoekers gebruikten de gegevens van 24.934 personen van januari 2005 tot december 2020. Deze personen hadden een van de IBD-diagnoses: 

  • de ziekte van Crohn, een ontsteking van de dunne of de dikke darm 
  • colitis ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm 

De onderzoekers keken of de personen met IBD een diagnose van MS kregen. Ze volgden deze personen 10 jaar. Vervolgens werd een vergelijkbare groep personen geselecteerd. Deze personen hadden geen IBD. In totaal keken de onderzoekers naar het ontwikkelen van MS bij: 

  • 11.140 personen met de ziekte van Crohn 
  • 13.794 personen met colitis ulcerosa 
  • 11.140 vergelijkbare groep personen die de ziekte van Crohn niet hadden 
  • 13.794 vergelijkbare groep personen die colitis ulcerosa niet hadden 

IBD en de kans op MS 

Bijna 1 op de 100 personen met de ziekte van Crohn kreeg binnen 10 jaar MS. In de vergelijkbare groep zonder de ziekte van Crohn kreeg zo'n 1 op de 200 personen MS. Daarnaast keken de onderzoekers naar de personen met colitis ulcerosa. Bij deze mensen was de kans om MS te krijgen 1 op 143. In de vergelijkbare groep kreeg 1 op de 333 mensen MS. 

Mannen met IBD hebben een hogere kans op MS 

Vervolgens deden de wetenschappers verder onderzoek naar de groep mensen met IBD die MS ontwikkelden. Ze ontdekten dat mannen met de ziekte van Crohn een hoger risico hebben op MS, maar vrouwen met de ziekte van Crohn niet. Het verband tussen colitis ulcerosa en MS was bij mannen meer uitgesproken dan bij vrouwen. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 2 mei 2024