In het kort

  • Als reguliere medicijnen niet blijken te werken tegen spasmen bij MS, kan een behandeling met nabiximols helpen. Dit is een medicijn op basis van cannabis.
  • Er is onderzoek gedaan naar de werking van nabiximols bij spasmen.
  • Bij de deelnemers aan het onderzoek was een duidelijke vermindering van de klachten te zien bij het gebruik van nabiximols. 

Medicijnen tegen spasmen bij MS

Mensen met MS, multiple sclerose, kunnen last hebben van spasmen. Meestal worden deze behandeld met reguliere medicijnen. Als die niet of nauwelijks blijken te werken, is er de mogelijkheid om de spasmen te behandelen met nabiximols. Dit is een medicijn op basis van cannabis. 

Onderzoek naar de werking van nabiximols bij spasmen

Wetenschappers wilden weten of een behandeling met nabiximols werkt tegen spasmen. Zij deden daarom onderzoek bij 1.138 mensen die last hadden van spasmen door MS. Vaak hadden deze mensen door hun spasmen ook last van pijn en slaapstoornissen. Al deze mensen startten met een behandeling met nabiximols. Na 4 weken en na 3, 6, 12 en 18 maanden werd gekeken hoe het ging met de klachten. De gegevens over de deelnemers waren afkomstig van een Italiaans geneesmiddelenbureau. Na 18 maanden deed ongeveer een derde van de mensen nog mee aan het onderzoek. 

Nabiximols lijkt goed te werken tegen spasmen

Dit waren de uitkomsten van het onderzoek:

  • 4 weken na de start van de behandeling met nabiximols waren de klachten met gemiddeld 24,6% verminderd.
  • 18 maanden na de start van de behandeling waren de klachten met gemiddeld 33,9% verminderd.

Er was dus een duidelijke vermindering van de klachten te zien bij het gebruik van nabiximols. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024