In het kort

  • Onderzoek toont aan dat vrouwen vaak andere beslissingen nemen over MS-remmende behandelingen dan mannen.
  • Gezinsplanning is voor vrouwen vaak een reden om met een behandeling te stoppen.
  • Bewustzijn hierover moet onterechte verschillen in de MS-zorg voorkomen. 

Behandeling met MS-remmers

De onderzoekers gebruikten de gegevens van ruim 4000 mensen met RRMS van 18 jaar en ouder die een ziektemodulerende behandeling kregen. Dit is een behandeling met medicijnen die de MS moeten afremmen. De onderzoekers keken onder andere naar het aantal terugvallen dat mensen het laatste jaar hadden gehad en de schade die te zien was op MRI-scans.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

De onderzoekers zagen een aantal verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo werd bij ziekteactiviteit de hoeveelheid medicatie bij vrouwen minder vaak verhoogd dan bij mannen. De kans dat een minder goed werkende behandeling werd gestopt was groter bij jongere vrouwen en juist kleiner bij oudere mannen.  

Kinderwens belangrijk bij vrouwen

Ook waren er meer vrouwen die stopten met een zeer effectieve behandeling dan mannen. De meest voorkomende reden voor vrouwen om te stoppen met de behandeling was een kinderwens. De verschillen in de behandeling stonden in het onderzoek los van ziekteactiviteit, zoals zichtbare schade op MRI’s, het aantal terugvallen per jaar of de hoeveelheid beperkingen. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 2 mei 2024