In het kort 

  • Ontstekingen in het lichaam zijn een kenmerk van MS. De ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat de hersenen sneller kleiner worden dan bij gezonde mensen. 
  • Ocrelizumab is een medicijn om MS te remmen.  
  • Wetenschappers hebben onderzocht wat er gebeurt met de hersenen van mensen met relapsing remitting MS die ocrelizumab gebruiken. 
  • Het onderzoek laat zien dat de hersenen van mensen die ocrelizumab gebruiken net zoveel krimpen als de hersenen van gezonde mensen. 

Ocrelizumab om MS te remmen 

MS-remmers zijn medicijnen die de achteruitgang van de gezondheid bij MS tegenhouden. Ocrelizumab is een MS-remmer die het ontstaan van ontstekingen bij MS moet tegenhouden. Wetenschappers wilden meer weten over wat ocrelizumab doet voor de hersenen van mensen met relapsing remitting MS (RRMS). De onderzoekers keken hierbij naar de volledige hersenen en naar bepaalde delen van de hersenen. Ze wilden weten of ocrelizumab ervoor zorgt dat de hersenen minder snel krimpen. 

Vergelijken van de hersenen 

De wetenschappers onderzochten de hersenen van 59 mensen met RRMS en 44 gezonde controlepersonen. Ze bekeken de krimp van de hersenen over een periode van 2 jaar. De wetenschappers ontdekten dat de hersenen van de mensen met RRMS ongeveer net zoveel krompen als de hersenen van de gezonde mensen. Dat gold voor de hele hersenen en voor de specifieke delen van de hersenen. 

Ocrelizumab en ontstekingen door MS 

Volgens de wetenschappers bevestigt dit onderzoek dat ontstekingen door MS kunnen zorgen voor verlies van weefsel. Ze denken dat ocrelizumab ontstekingen kan tegenhouden. En dat het medicijn er zo voor zorgt dat de hersenen minder snel krimpen. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024