In het kort

  • Na de bevalling heeft iemand met MS een grotere kans op schubs. Daarom doen wetenschappers onderzoek naar betere behandelingen.
  • In een Israëlisch onderzoek keken wetenschappers wat immunoglobine via een infuus doet met het aantal schubs na een bevalling bij vrouwen met relapsing remitting MS.
  • De groep vrouwen die behandeld werd met immunoglobine had minder last van schubs in de eerste 3 maanden na de bevalling.
  • De deelnemers die immunoglobine kregen, hadden soms een milde schub. Bij de groep die geen immunoglobine kreeg, hadden sommige deelnemers ernstige terugvallen.
  • De wetenschappers concluderen dat immunoglobine via een infuus helpt om het aantal en de ernst van schubs te verminderen, tijdens de bevalling en de eerste 3 maanden daarna. 

Meer schubs na een bevalling

RRMS, relapsing remitting multiple sclerose, komt vooral voor bij jonge vrouwen in hun vruchtbare jaren. Bij een zwangerschap heeft iemand met MS een grotere kans op schubs in de eerste 3 maanden na de bevalling. Een behandeling met medicijnen kan helpen. In een Israëlisch onderzoek keken wetenschappers welk effect immunoglobine via een infuus heeft op het aantal schubs tijdens en vlak na een zwangerschap. 

2 groepen vergeleken

Aan het onderzoek deden 198 zwangere vrouwen mee. De wetenschappers vergeleken 2 groepen. 67 vrouwen kregen immunoglobine via een infuus tijdens hun zwangerschap en de eerste 3 maanden na de bevalling. Een controlegroep met 131 zwangere vrouwen kreeg geen behandeling met medicijnen. 

Minder schubs met immunoglobine

Tijdens de zwangerschap en de eerste 3 maanden daarna daalde het aantal vrouwen met schubs in de groep die immunoglobine kreeg. Bij de groep zonder behandeling was geen daling te zien. Bij de vrouwen die immunoglobine kregen, zagen de wetenschappers een aantal milde en matige schubs. In de groep die geen behandeling kreeg, hadden meerdere deelnemers ernstige schubs. De kans op een terugval na de bevalling bleek een stuk hoger bij de groep die geen behandeling kreeg.  

Immunoglobine werkt goed

De wetenschappers concluderen dat een behandeling met immunoglobine via een infuus goed werkt om het aantal en de ernst van schubs te verminderen. Dit geldt tijdens de zwangerschap en in de eerste 3 maanden na de bevalling. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024