In het kort 

  • In een internationaal onderzoek hebben wetenschappers de genen van ruim 12.000 mensen met MS onderzocht. 
  • Onderzoekers hebben hierna de hersenen van overleden mensen met MS bekeken om meer te leren over de invloed van bepaalde genen op de hersenen. 
  • Mensen met een bepaalde DNA-afwijking hadden in de grijze en witte stof van de hersenen bijna 2x zoveel afwijkingen door MS. Dit in vergelijking met mensen zonder dit bepaalde gen. 
  • Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen welke invloed het DNA heeft op MS en de achteruitgang door de ziekte. 

Wereldwijd onderzoek naar de genen 

Wetenschappers hebben in een internationaal onderzoek het genetisch materiaal van ruim 12.000 mensen met MS onderzocht. Een bepaalde variatie in het DNA lijkt te maken te hebben met een snellere achteruitgang bij mensen met MS. Wetenschappers snappen nog niet helemaal hoe dit komt. 

Onderzoek naar de hersenen 

Nadat de wetenschappers de DNA-variant ontdekten, hebben ze de hersenen van overleden mensen met MS bekeken. Ze wilden hiermee meer leren over wat de genetische afwijking doet met de hersenen. Wat bleek? Mensen met een specifieke verandering in het DNA hadden bijna 2x zoveel afwijkingen in de grijze en witte stof van de hersenen. Dit in vergelijking met mensen zonder deze genetische afwijking. 

Meer onderzoek nodig 

Het is niet precies bekend waarom de ene persoon met MS sneller achteruitgaat dan de andere. Het resultaat uit dit onderzoek is een eerste stap om het verloop van de ziekte beter te begrijpen. En om de achteruitgang bij MS in de toekomst misschien te voorspellen of zelfs te kunnen remmen. Hiervoor is nog meer onderzoek nodig. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024