In het kort 

  • Wetenschappers hebben de invloed van teriflunomide bij mensen met RRMS onderzocht. 
  • In het onderzoek keken de wetenschappers naar de invloed van het middel op het aantal terugvallen, de hoeveelheid MS-klachten en afwijkingen op MRI-scans. 
  • Cognitieve problemen worden meestal niet bekeken in dit soort onderzoek. Maar deze keer onderzochten de wetenschappers ook wat het middel doet met de cognitie. 
  • Het medicijn teriflunomide blijkt goed te werken. Het remt de gevolgen van de ziekte. Het heeft waarschijnlijk ook een positieve invloed op cognitieve problemen. 

Hoe goed werkt teriflunomide? 

Wetenschappers controleren graag hoe goed een medicijn werkt. Bijvoorbeeld teriflunomide. Dit medicijn wordt gebruikt bij mensen met RRMS, relapsing-remitting multiple sclerose, om de ziekte te remmen. Als iemand geen terugvallen heeft, de MS-klachten niet verergeren en op een MRI-scan geen nieuwe afwijkingen zichtbaar zijn, noemen we dat de NEDA-3-status. Wetenschappers wilden leren hoe snel mensen de NEDA-3-status bereiken als ze teriflunomide gebruiken. 

Testen op cognitieve klachten 

Veel mensen met MS hebben last van cognitieve problemen. Dit betekent dat het denken bijvoorbeeld trager gaat. En ze kunnen moeilijker dingen onthouden. Maar cognitieve problemen zijn geen deel van de NEDA-3-status. Om te kijken welke invloed teriflunomide heeft op de cognitie, gebruikten de wetenschappers de NEDA-3+-status. Hierbij zijn cognitieve klachten ook belangrijk. 

Teriflunomide positief voor de gezondheid 

De 128 deelnemers in dit onderzoek gebruikten teriflunomide al minimaal 24 weken bij de start van het onderzoek. De wetenschappers onderzochten hun gezondheid na 48 weken en na 96 weken. Het resultaat: 

  • Na 48 weken bereikte bijna 83% van de deelnemers in het onderzoek de NEDA-3-status en 65% de NEDA-3+-status. 
  • Na 96 weken bereikte 57% de NEDA-3-status en ruim 49% de NEDA-3+0-status. 

De wetenschappers zagen ook dat 87,5% van de deelnemers geen terugvallen meer had. 94,5% had geen extra beperkingen gekregen. Bij 67,2% waren geen nieuwe afwijkingen zichtbaar op de MRI-scan. Slechts 1 deelnemer had na 96 weken meer beperkingen door MS. 

Wat betekent dit onderzoek? 

Dit onderzoek bevestigt de invloed van teriflunomide op de gezondheid van mensen met MS. Het blijkt een goed middel om de achteruitgang door de ziekte te remmen. Het medicijn heeft waarschijnlijk ook een positieve invloed op de cognitie van mensen met MS. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024