In het kort 

  • 98 mensen met PPMS deden mee aan een Nederlands onderzoek naar de contactmomenten met de MS-verpleegkundige. 
  • De MS-verpleegkundige blijkt tijdens deze contactmomenten vooral vragen te krijgen over de behandeling en over blaas- en darmproblemen. 
  • Na het contactmoment kan de MS-verpleegkundige iemand doorverwijzen naar een andere zorgverlener, zoals een uroloog. 
  • Het is belangrijk dat er in de MS-zorg veel aandacht is voor de specifieke behoeften van mensen met MS. 

De MS-verpleegkundige: vraagbaak voor mensen met MS 

Mensen met MS, multiple sclerose, kunnen met hun vragen terecht bij de MS-verpleegkundige. Het is interessant om te kijken welke vragen er aan de MS-verpleegkundige worden gesteld, en wat deze daarmee doet. De MS-zorg kan zo nog beter worden afgestemd op de specifieke behoeften van mensen met MS. 

Onderzoek naar contactmomenten met de MS-verpleegkundige 

Wetenschappers deden onderzoek naar het contact tussen mensen met MS en de MS-verpleegkundige. Daarbij werden gegevens gebruikt van mensen met primair progressieve MS (PPMS) die tussen 2007 en 2021 een MS-centrum bezochten in een groot academisch ziekenhuis in Nederland. Er werd gekeken naar:  

  • het aantal contactmomenten met de MS-verpleegkundige 
  • de redenen voor het contact 
  • de eventuele doorverwijzingen door de MS-verpleegkundige 

Daarbij werd rekening gehouden met factoren als leeftijd, geslacht en privésituatie van de deelnemers.

Praten over de behandeling en over blaas- en darmproblemen 

Er deden 98 mensen met PPMS mee aan het onderzoek. Zij hadden in totaal 720 contactmomenten met de MS-verpleegkundige. 274 van deze contactmomenten (38%) waren op initiatief van degene met MS. Er werden heel veel verschillende onderwerpen met de MS-verpleegkundige besproken. De meest voorkomende onderwerpen waren:  

  • de behandeling (36%) 
  • blaas- en darmproblemen (31%) 

Deelnemers zonder levenspartner en mannen hadden vaker contact met de MS-verpleegkundige dan andere deelnemers. 

Doorverwijzen naar een andere zorgverlener 

146 keer (20%) verwees de MS-verpleegkundige degene met MS door naar een andere zorgverlener. 59 van deze doorverwijzingen (22%) vonden plaats na een contactmoment op initiatief van degene met MS. Er werd vooral doorverwezen naar neurologen, urologen en revalidatiespecialisten. 

Een belangrijke rol voor de MS-verpleegkundige 

De MS-verpleegkundige speelt een centrale rol in de zorg voor mensen met PPMS, vooral voor mensen zonder levenspartner en voor mannen. Het feit dat zij zo vaak willen praten over de behandeling, laat zien hoe belangrijk het is om zeer effectieve behandelingen te ontwikkelen. Daarnaast blijkt dat blaas- en darmklachten een groot probleem zijn voor mensen met PPMS. Het is belangrijk dat zorgverleners hier aandacht aan besteden. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024