In het kort 

  • Onderzoekers wilden weten welke MS-remmende medicijnen het beste werken tegen schubs en beperkingen door MS.  
  • In een internationale studie is gekeken naar de werking van 6 verschillende medicijnen. 
  • De onderzoekers vonden dat natalizumab, fingolimod en dimethylfumaraat het effectiefst zijn in het remmen van MS. 

Vergelijking van medicijnen 

Er zijn veel verschillende medicijnen die MS, multiple sclerose, remmen. Dit noemen we ook wel: ziektemodulerende of ziektemodificerende behandelingen. Maar welke van deze behandelingen werkt het best? Dat is de vraag die de onderzoekers wilden beantwoorden. Ze gebruikten een grote databank met gegevens van mensen met relapsing remitting multiple sclerose (RRMS) en clinically isolated syndrome (CIS). Ze keken naar medicijngebruik en het verloop van MS bij meer dan 23.000 mensen. Deze mensen kwamen uit 35 landen.  

De wetenschappers onderzochten de 6 meest gebruikte medicijnen: natalizumab, fingolimod, glatirameeracetaat, dimethylfumaraat, teriflunomide en interferon-bèta. Ze gebruikten glatirameeracetaat als standaard om andere middelen mee te vergelijken. De onderzoekers bekeken het aantal schubs dat iemand had na het starten van een behandeling met een MS-remmend medicijn. En naar de achteruitgang en beperkingen door MS. 

Natalizumab werkt het best 

De medicijnen natalizumab, fingolimod en dimethylfumaraat werkten beter dan glatirameeracetaat in het voorkomen van schubs. De onderzoekers keken ook naar welk medicijn het best de achteruitgang en beperkingen door MS kan tegenhouden. Daarvoor bleek natalizumab het meest effectief.  

Wat heeft iemand met MS hieraan? 

Deze studie helpt artsen en mensen met RRMS of CIS bij het maken van een keuze voor een medicijn.  

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 2 mei 2024