In het kort 

  • Voeding speelt mogelijk een rol in ontstekingen bij MS. 
  • Wetenschappers vonden aanwijzingen dat een dieet dat ontstekingen veroorzaakt kan leiden tot depressie en angst. 
  • Ontstekingsbevorderende voeding lijkt niet tot vermoeidheidsklachten te leiden. 

MS en dieet 

Bij MS, multiple sclerose, ontstaan er plotseling ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Mogelijk heeft dieet invloed op het ontstaan van die ontstekingen. En daardoor ook op klachten bij MS. 

Depressie en angst door wat je eet 

Onderzoekers wilden weten of er een verband bestaat tussen voeding en depressie, angst en vermoeidheid bij MS. Ze volgden gedurende 10 jaar het eetpatroon van meer dan 200 mensen met MS. En hoeveel ze van bepaalde dingen aten. Om te beoordelen of iemand veel voedsel at dat ontstekingen veroorzaakt, gebruikten ze de zogenaamde Dietary Inflammatory Index. Deze lijst bevat voedingsmiddelen die tot ontstekingen kunnen leiden. Daarnaast gebruikten de onderzoekers 3 beoordelingsschalen om erachter te komen of deze mensen last hadden van depressie, angst en vermoeidheid.  

Een negatief effect op de lange termijn 

De onderzoekers vermoeden dat een dieet dat ontstekingen veroorzaakt bij mensen met MS op lange termijn tot depressie en angst kan leiden. Ze benadrukken dat ze dit verband vooral zagen bij een langdurig dieet van ontstekingsbevorderend voedsel, en niet op de korte termijn. Als dieet inderdaad leidt tot depressie en angst, kan een ontstekingsremmend dieet misschien zorgen voor minder depressie- en angstklachten bij mensen met MS. Voor een verband tussen een ontstekingsbevorderend dieet en vermoeidheid vonden de onderzoekers in deze studie geen overtuigend bewijs. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 2 mei 2024