In het kort 

  • Omdat het aantal mensen dat ouder wordt met MS stijgt, is meer onderzoek nodig naar goede begeleiding voor deze groep. 
  • De wetenschap kijkt hierbij vaak naar de lichamelijke en psychische kanten. Uit nieuw Deens onderzoek blijkt dat ook sociale steun en een sociaal leven belangrijk lijken. 
  • Volgens de onderzoekers zou er meer aandacht moeten komen voor het sociale leven van oudere mensen met MS, naast de hulp bij het omgaan met de lichamelijke en psychische last van de ziekte. 

Sociaal netwerk en hobby's 

In dit onderzoek keken wetenschappers naar het sociale netwerk en de hobby's van oudere mensen met MS. En welke invloed dit had op hun welzijn. Met een vragenlijst brachten de onderzoekers in kaart hoe het sociale netwerk van ruim 1.100 mensen met MS eruitzag. Ook vroegen de wetenschappers hoe goed ze zich voelden en wat ze in het dagelijks leven voor activiteiten deden. Volgens de wetenschappers bleek dat oudere mensen met MS zich gelukkiger voelden als ze emotionele steun en hulp kregen van mensen om hen heen. 

Stress zorgt voor minder welzijn 

Mensen die veel stress ervaarden in het contact met de mensen om hen heen, voelden zich een stuk minder goed. Hierbij ging het bijvoorbeeld om mensen die een gespannen relatie hadden met hun partner. Hun welzijn en kwaliteit van leven waren een stuk minder dan bij andere deelnemers in het onderzoek.  

Activiteiten in het dagelijks leven 

Mensen die verschillende activiteiten ondernamen in hun vrije tijd, beoordeelden hun kwaliteit van leven met een hoger cijfer dan mensen die weinig deden. Sociale activiteiten waren hierbij het belangrijkst, gevolgd door lichamelijke en creatieve activiteiten. En opvallend: als iemand met MS samenwoonde met iemand, bleek dit ook erg goed voor het welzijn. Volgens de wetenschappers kan dit komen doordat mensen die samenwonen vaak meer hulp krijgen bij dagelijkse dingen, een gezonde relatie hebben en makkelijker ergens naartoe kunnen. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024