In het kort

  • In een Nederlands onderzoek is gekeken of en wanneer een MS-remmende behandeling met eerstelijns medicijnen veilig kan worden stopgezet bij mensen met RRMS.
  • Het onderzoek is uitgevoerd bij 130 mensen met RRMS in 2 ziekenhuizen. Zij stopten allemaal met hun behandeling.
  • Er is gekeken naar 2 vormen van MS-activiteit: schubs en afwijkingen op de MRI-scan.
  • Bij de mensen die op latere leeftijd stopten met hun behandeling, was het ziekteverloop minder ernstig dan bij de mensen die op jongere leeftijd stopten. 

MS-remmende medicijnen

Mensen met MS, multiple sclerose, kunnen behandeld worden met MS-remmende medicijnen. Er is een verschil tussen eerstelijns en tweedelijns medicijnen. > Meer over MS-remmende behandelingen

Onderzoek bij 130 mensen met RRMS in Amsterdam en Arnhem

Onderzoekers wilden weten of en wanneer een MS-remmende behandeling met eerstelijns medicijnen veilig kan worden stopgezet bij mensen met relapsing remitting MS (RRMS). Daarom bestudeerden de onderzoekers de klinische gegevens en MRI-gegevens van 130 mensen met RRMS die net gestopt waren met het gebruik van eerstelijns medicijnen. Deze mensen waren niet van plan om opnieuw met de behandeling te starten of over te schakelen op een andere behandeling. Het onderzoek is uitgevoerd in het MS Centrum Amsterdam en ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. 

MS-activiteit na stopzetting van de behandeling

Er waren 130 mensen bij het onderzoek betrokken. Na stopzetting van de MS-remmende behandeling met eerstelijns medicijnen werd bij 78 mensen (60%) MS-activiteit waargenomen. Bij 40 mensen (30,8%) ging het om een of meerdere schubs. Bij 63 mensen (48,5%) waren op de MRI-scan nieuwe afwijkingen te zien. 29 mensen (22,3%) begonnen opnieuw met een MS-remmende behandeling. 

Minder ernstig ziekteverloop na stopzetting op latere leeftijd

De onderzoekers vergeleken ook de gegevens bij mensen in verschillende leeftijdscategorieën. Na stopzetting van de behandeling met eerstelijns medicijnen waren bij mensen boven de 45 jaar minder vaak nieuwe afwijkingen op de MRI-scan te zien dan bij mensen jonger dan 45 jaar. Ook hadden mensen boven de 55 jaar minder last van schubs dan mensen jonger dan 55 jaar.

Mensen met RRMS die op latere leeftijd stoppen met het gebruik van eerstelijns medicijnen, lijken daarna minder MS-verschijnselen te hebben dan mensen die op jongere leeftijd stoppen. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024