In het kort

  • Een tekort aan vitamine D verhoogt de kans op MS. De vraag is of het slikken van vitamine D het ontstaan van MS kan vertragen of voorkomen.
  • In Australië en Nieuw-Zeeland werd onderzoek gedaan bij 204 mensen die een CIS hadden gehad. De kans dat zij MS zouden krijgen, was groot.
  • Van de deelnemers startte een deel met het slikken van vitamine D3, in verschillende doses.
  • Als iemand na een CIS vitamine D3 gaat slikken, duurt het volgens dit onderzoek niet langer voordat diegene MS krijgt.

Vitamine D en MS

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een grotere kans op MS, multiple sclerose. Het is interessant om te weten of voedingssupplementen met vitamine D het ontstaan van MS kunnen vertragen of voorkomen.

Onderzoek bij 204 mensen in Australië en Nieuw-Zeeland

Om meer duidelijkheid te krijgen over de rol van vitamine D bij MS, deden wetenschappers onderzoek in 23 MS-centra in Australië en Nieuw-Zeeland. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 204 mensen die een clinically isolated syndrome (CIS) hadden gehad. De kans dat zij MS zouden krijgen, was groot. Op de MRI-scan waren bij deze mensen minimaal 3 MS-littekens te zien in het centrale zenuwstelsel.

Verdeling in 4 groepen mensen

De 204 deelnemers werden verdeeld in 4 groepen. 1 groep slikte een placebo, dit is een middel zonder werkzame stof. De andere 3 groepen slikten vitamine D3, waarbij elke groep een andere dosis kreeg. Gedurende 48 weken werd gekeken of er verschillen ontstonden tussen de groepen.

Welke vragen stonden centraal in het onderzoek?

De wetenschappers die het onderzoek uitvoerden, wilden antwoord krijgen op de volgende vragen:

  • Als iemand na een CIS vitamine D3 gaat slikken, duurt het dan langer voordat diegene MS krijgt?
  • Maakt het uit welke dosis vitamine D3 iemand slikt?
  • Is het slikken van vitamine D3 veilig? Zijn er geen bijwerkingen?

De MS-activiteit werd onderzocht door te kijken naar schubs en naar nieuwe MS-littekens op de MRI-scan. Er werd rekening gehouden met factoren als leeftijd, geslacht, beginsituatie en medicijngebruik. 

Wat waren de uitkomsten van het onderzoek?

Bijna 60% van de deelnemers kreeg binnen de onderzoeksperiode van 48 weken MS. Dit waren de uitkomsten van het onderzoek: 

  • Als iemand na een CIS vitamine D3 gaat slikken, duurt het niet langer voordat diegene MS krijgt.
  • Het maakt niet uit welke dosis vitamine D3 iemand slikt.
  • Het slikken van vitamine D3 is veilig. Er waren geen bijwerkingen.

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024