In het kort 

  • RRMS, een vorm van MS met schubs, kan overgaan in SPMS. 
  • De gezondheid kan verslechteren door schubs, maar dit kan ook zonder schubs gebeuren. 
  • Deze achteruitgang zonder schubs voorspelt de kans op SPMS. Wie veel achteruitgang zonder schubs heeft aan het begin van MS, heeft een groter risico om later SPMS te krijgen. 
  • Met deze kennis kunnen wetenschappers onderzoeken wat ze tegen deze vroege achteruitgang kunnen doen.  

Van RRMS naar SPMS 

Relapsing Remitting multiple sclerose (RRMS) kan zich ontwikkelen tot Secundair Progressieve multiple sclerose (SPMS). Maar dit gebeurt niet bij iedereen. Onderzoekers uit verschillende landen hebben gekeken naar wat het risico op SPMS vergroot. Ze gebruikten daarvoor gegevens van meer dan 10.000 mensen met MS. 

Achteruitgang zonder schubs vergroot risico op MS 

Mensen met RRMS kunnen verslechtering van de ziekte hebben buiten hun schubs om. De gezondheid gaat dan langzaam achteruit, zonder dat er schubs zijn. Deze achteruitgang wordt ook wel PIRA genoemd: Progression Independent of Relapse Activity. De onderzoekers vonden een verband tussen deze achteruitgang zonder schubs en de kans om SPMS te krijgen. Wie in de eerste 5 jaar na de diagnose MS veel achteruitgaat, heeft ook een groter risico om later SPMS te krijgen. Ook mensen met veel schubs hebben een groter risico om SPMS te ontwikkelen. 

Vroege achteruitgang en het verloop van SPMS 

De onderzoekers keken ook of achteruitgang in het begin van MS te maken heeft met hoe SPMS verloopt. Dat blijkt niet zo te zijn. Mensen met veel achteruitgang hadden geen erger verloop van de SPMS.  

Medicijnen en SPMS 

MS-remmende medicijnen hielpen bij vroege achteruitgang zonder schubs niet om SPMS te voorkomen. Medicijnen hielpen wel bij mensen die schubs kregen in het begin van MS. Door het gebruik van medicijnen verlaagde het risico op SPMS door schubs.  

Wat betekent dit voor mensen met MS? 

Vooral mensen die veel achteruitgang hebben zonder schubs in het begin van de ziekte, hebben een groter risico op SPMS. Door deze kennis kunnen onderzoekers beter kijken naar mogelijkheden om SPMS te voorkomen.  

Laatst bijgewerkt door redactie op: 28 maart 2024