In het kort 

  • Zwangerschap bij vrouwen met MS kan leiden tot problemen bij de geboorte. 
  • Deense onderzoekers bestudeerden de geboorteproblemen bij pasgeboren kinderen van moeders met MS. Daarbij keken ze naar de aanwezigheid van ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap. 
  • De onderzoekers vonden geen verband tussen ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap en problemen bij de geboorte bij kinderen van moeders met MS. 

MS en problemen bij de geboorte 

In wetenschappelijke studies naar zwangerschap met MS vinden onderzoekers soms een hoger risico op problemen bij het pasgeboren kind. Het is niet duidelijk of deze problemen bij de geboorte komen door de gevolgen van MS, het gebruik van MS-remmende medicijnen of ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap. Deense wetenschappers onderzochten daarom mogelijke problemen bij de geboorte van kinderen van moeders met actieve MS tijdens de zwangerschap.  

Deens geboorteregister 

De onderzoekers bestudeerden gegevens uit het Deense medische geboorteregister tussen 1998 en 2018. In totaal onderzochten ze de medische gegevens van bijna 2.500 kinderen van moeders met MS. De onderzoekers keken naar deze problemen bij de geboorte: 

  • te vroeg geboren worden 
  • laag geboortegewicht 
  • lage Apgar-score, deze zegt iets over de gezondheid van de baby buiten de baarmoeder 
  • aangeboren afwijkingen 

Groep met en groep zonder ziekteactiviteit 

De onderzoekers verdeelden de kinderen in 2 groepen. In de ene groep zaten kinderen van moeders met actieve MS tijdens de zwangerschap. In de andere groep zaten kinderen van vrouwen met MS zonder ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap.  

Ziekteactiviteit tijdens zwangerschap leidt niet tot geboorteproblemen 

Uit de studie bleek dat de groep met kinderen van vrouwen met ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap een iets groter risico hadden op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en een lage Apgar-score. Maar het verschil tussen de groepen was te klein om een verband aan te tonen tussen ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte, geboortegewicht, Apgar-score of aangeboren afwijkingen. De onderzoekers concluderen dus dat ziekteactiviteit tijdens de zwangerschap geen grote invloed heeft op problemen bij de geboorte. Wel is er verder onderzoek nodig met meer gegevens en in verschillende omgevingen. 

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024