MS-onderzoek

Onderzoek naar een betere diagnose bij MS

Er zijn methoden waarmee bepaald wordt of iemand MS heeft of niet. Wetenschappers willen deze methoden verbeteren. Hiervoor doen ze onderzoek.

In het kort

  • Er zijn regels gemaakt door MS-deskundigen om de diagnose MS te stellen. Deze heten de McDonald-criteria.
  • Wetenschappers willen het makkelijker maken om de diagnose MS te stellen. Ze willen de bestaande manieren verbeteren.
  • Ook testen onderzoekers nieuwe manieren om de diagnose MS te stellen. Dit zijn methoden die minder geld, pijn of moeite kosten.
  • Hoe eerder de diagnose MS gesteld kan worden, hoe beter. Daarom doen wetenschappers onderzoek naar voortekenen van MS. 

Wat zijn de McDonald-criteria?

Een diagnose stellen kan niet zomaar. Daarvoor bestaan regels. Voor MS, multiple sclerose, zijn deze regels vastgelegd in de McDonald-criteria. Hierin staat bijvoorbeeld dat een MRI-scan en ruggenprik het meest belangrijk en betrouwbaar zijn voor de diagnose MS. De McDonald-criteria werden opgesteld in 2001 en zijn vernieuwd in 2005, 2010 en 2017. De McDonald-criteria worden bepaald door een wereldwijde groep MS-deskundigen. Dit gebeurt op basis van wetenschappelijk onderzoek. Als wetenschappers iets nieuws ontdekken, kan dit betekenen dat de McDonald-criteria aangepast moeten worden. 

Het stellen van de diagnose makkelijker maken

Wetenschappers willen het makkelijker maken om de diagnose MS te stellen. Bijvoorbeeld door de MRI-scan of ruggenprik eenvoudiger te maken. Bij een MRI wordt vaak contrastvloeistof gebruikt. Dit gaat via een infuus het lijf in en maakt sommige stukken van het lichaam beter zichtbaar. Wetenschappers kijken of een MRI-scan ook kan zonder contrastvloeistof. 

Nieuwe methoden voor de diagnose MS

Onderzoekers kijken niet alleen of de bestaande manieren voor de diagnose anders kunnen. Ze zoeken ook nieuwe methoden voor de diagnose MS. Bijvoorbeeld met een bloedtest. Iemand met MS zou dan alleen maar hoeven bloedprikken. Dit kost vaak minder geld, pijn en moeite dan een MRI-scan of ruggenprik. Maar voordat een nieuwe methode echt gebruikt kan worden, is nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig. 

Voortekenen van MS ontdekken

De diagnose MS wordt nu vaak gesteld nadat iemand met klachten bij een arts komt. Maar hoe eerder de diagnose MS gesteld kan worden, hoe beter. Mensen met MS kunnen dan eerder behandeld worden. Dat is belangrijk om de achteruitgang door MS te remmen. Onderzoekers proberen daarom voortekenen te vinden. Dit zijn signalen die iemand al eerder ervaart, lang voordat de diagnose MS wordt gesteld. Wetenschappers onderzoeken wat voor voortekenen dit kunnen zijn. Bijvoorbeeld minder lichamelijke beweging, vermoeidheid of blaasklachten. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2024

Lees meer over Onderzoek naar de diagnose en het verloop van MS

Volgend artikel