MS-onderzoek

Onderzoek naar het bijhouden van het ziekteverloop

Voor mensen met MS en zorgverleners is het belangrijk om het verloop van MS bij te houden. Zo kan de behandeling op tijd aangepast worden als dat nodig is. Wat doen wetenschappers hiervoor?

In het kort

  • Het bijhouden van het ziekteverloop bij MS gaat steeds preciezer. Bijvoorbeeld door meetmethoden en scans te verbeteren. En door vragenlijsten te gebruiken voor klachten die moeilijk op een andere manier te meten zijn.
  • Wetenschappers zoeken ook nieuwe methoden om te meten hoe het met iemand gaat.
  • Apps en online programma's helpen om MS-klachten bij te houden.
  • Met meer informatie over de gezondheid kan de behandeling eerder aangepast worden als dat nodig is. 

Beter meten, meer weten

Zorgverleners en mensen met MS, multiple sclerose, kunnen het ziekteverloop bij MS steeds preciezer bijhouden. Dit komt bijvoorbeeld doordat meetmethoden en scans beter worden. Zo is de MRI-scan de afgelopen jaren flink verbeterd. Wetenschappers snappen ook steeds beter wat het beeld van een MRI-scan betekent voor het ziekteverloop van MS en de lichamelijke klachten die iemand heeft. Er worden ook vragenlijsten gebruikt, voor klachten die moeilijk op een andere manier te meten zijn. 

Nieuwe manieren om het verloop te meten

De bestaande manieren om het verloop van MS bij te houden, zijn niet altijd voldoende. Daarom kijken wetenschappers naar andere manieren om het verloop van MS te meten. Zoals de biologische hersenleeftijd. Een computer bepaalt hierbij met kunstmatige intelligentie de hersenleeftijd van iemand met MS. Dit gebeurt op basis van een MRI-scan. Deze hersenleeftijd wordt vergeleken met iemands echte leeftijd. Zo kan worden bepaald of er in korte tijd veel zenuwschade in de hersenen is ontstaan. Voordat artsen dit echt kunnen gebruiken, moet de methode nog verder onderzocht worden. 

De eigen gezondheid bijhouden

Mensen houden ook steeds vaker hun eigen gezondheid bij. Wetenschappers kijken hoe bijvoorbeeld een slim horloge hierbij kan helpen. Zo'n smart watch kan gegevens over de gezondheid automatisch bijhouden. Ook bedenken onderzoekers apps en andere programma's waarmee mensen hun eigen klachten bijhouden. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht voor mensen met MS en hun zorgverleners. Het helpt om te bepalen hoe het gaat en of medicatie bijvoorbeeld wel of niet goed werkt. 

Andere manieren van contact met zorgverleners

Afspraken in het ziekenhuis zijn soms moeilijk voor mensen met MS. Bijvoorbeeld bij vermoeidheid of loopproblemen. Wetenschappers kijken of het contact tussen zorgverleners en mensen met MS anders kan. Als een afspraak via internet of de telefoon kan, scheelt dat een rit naar het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat zorgverleners digitaal toch het verloop van de ziekte goed kunnen bijhouden. En dat ze ook de behandeling aanpassen als dat nodig is. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC
  • dr. Oliver Gerlach - neuroloog, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2024

Lees meer over Onderzoek naar de diagnose en het verloop van MS

Volgend artikel