MS-onderzoek

Onderzoek naar het verloop van de ziekte

MS verloopt bij iedereen anders. Wetenschappers willen dit beter begrijpen. Daarom onderzoeken ze het verloop bij verschillende mensen met MS.

In het kort

  • Het verloop van MS is bij iedereen anders. Dit kan komen door de verschillende vormen van MS, maar ook door andere oorzaken.
  • Wetenschappers willen meer leren over het verloop van MS. Met meer kennis kunnen ze het verloop van MS beter voorspellen.
  • Soms gaat iemands gezondheid achteruit, zonder dat er schade zichtbaar is op scans. Wetenschappers onderzoeken hoe dit kan.
  • Om meer te leren over het verloop van MS en schade in de hersenen, gebruiken wetenschappers de hersenen van mensen met MS die overleden zijn.
  • Project Y is een bijzonder onderzoeksproject naar het verloop van MS. Er doen alleen mensen met MS mee die geboren zijn in 1966. 

Wisselend verloop van MS

De ene persoon met MS, multiple sclerose, gaat harder achteruit dan de ander. Dit kan komen door de verschillende vormen van MS. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Wetenschappers willen hier meer over leren. Zo onderzoeken ze bijvoorbeeld de genen van mensen met MS. Sommige genen lijken snellere achteruitgang bij MS te kunnen versnellen. Wetenschappers onderzoeken ook de schade aan myeline en de zenuwen. Ze begrijpen steeds beter hoe de schade ontstaat. En hoe dit zorgt voor achteruitgang bij mensen met MS. 

De achteruitgang voorspellen

Hoe en wanneer de gezondheid van iemand met MS achteruitgaat is onvoorspelbaar. Maar wetenschappers willen dit wel kunnen voorspellen. Daarom proberen ze biomarkers te vinden. Dit zijn gegevens die bij iemand gemeten kunnen worden, bijvoorbeeld in het bloed. Onderzoekers hopen gegevens te vinden die laten zien of iemand achteruitgaat en met welke snelheid. Als wetenschappers hier meer van weten, dan kunnen ze achteruitgang misschien voor zijn. De achteruitgang voorspellen kan uiteindelijk dus helpen om de achteruitgang te vertragen of te stoppen. Soms gaat iemands gezondheid achteruit, zonder dat er schade zichtbaar is op scans. Wetenschappers onderzoeken ook hoe dit kan. 

Hersenen en het verloop van MS

Wetenschappers kunnen niet alles onderzoeken bij levende mensen met MS. De hersenen zijn bijvoorbeeld een kwetsbaar orgaan, waardoor hersenonderzoek ingewikkeld is. Daarom doen wetenschappers onderzoek met hersenen van overleden donoren met MS. Dit levert veel informatie op over de invloed van MS op de hersenen. En wat schade in de hersenen doet met het verloop van de ziekte tijdens iemands leven. 

Project Y: MS door de jaren heen

Een bijzonder onderzoek naar het verloop van MS is project Y. Hierbij verzamelen wetenschappers de gegevens van mensen met MS die geboren zijn in het jaar 1966. Al die gegevens vergelijken ze met elkaar. De wetenschappers hopen zo meer te leren over waarom de ziekte bij iedereen met MS anders verloopt. Door mensen uit hetzelfde geboortejaar te gebruiken, kunnen de wetenschappers dit op een unieke manier met elkaar vergelijken. De onderzoeksresultaten worden niet verstoord, door de verschillende leeftijden van deelnemers aan het onderzoek. Tot nu toe is er nog geen goede verklaring waarom er grote verschillen zitten tussen mensen met MS. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC
  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2024

Lees meer over Onderzoek naar de diagnose en het verloop van MS

Volgend artikel