MS-onderzoek

Onderzoek naar MS bij kinderen

MS bij kinderen is erg zeldzaam. We weten er eigenlijk nog maar heel weinig over. Wetenschappers doen onderzoek om meer te leren over MS op jonge leeftijd.

In het kort

  • 2 tot 5% van de mensen met MS krijgt de ziekte als kind. De diagnose wordt niet vaak gesteld bij kinderen. Dit kan komen doordat de ziekte lastig te herkennen is op jonge leeftijd.
  • Waarschijnlijk hadden sommige volwassenen met MS al klachten als kind. Wetenschappers willen meer leren over MS bij kinderen, zodat de diagnose op tijd gesteld kan worden.
  • Onderzoek naar kinderen met MS is lastiger dan onderzoek bij volwassenen. Er gelden strenge regels voor onderzoek bij kinderen.
  • Om toch meer te leren over MS bij kinderen werken wetenschappers wereldwijd veel samen. 

Diagnose MS bij kinderen moeilijk

Geschat wordt dat 2 tot 5% van de mensen met MS, multiple sclerose, de ziekte krijgt als kind. Maar de diagnose stellen bij kinderen is moeilijk. De ziekte is vaak lastig te herkennen op jonge leeftijd. Kinderen met MS krijgen hierdoor vaak pas laat de juiste behandeling. Op tijd behandelen is belangrijk voor het verloop van de ziekte. Wetenschappers willen daarom meer leren over MS bij kinderen. En over het verschil tussen MS en vergelijkbare ziekten bij kinderen. Als dit duidelijker wordt, kunnen artsen de diagnose MS sneller stellen. En eerder beginnen met een behandeling. 

Eerdere klachten bij volwassenen met MS

Waarschijnlijk hebben sommige mensen met MS al klachten gehad als kind, maar is de diagnose toen niet gesteld. Op veel plekken op de wereld wordt nog helemaal niet gekeken naar MS bij kinderen. En de klachten zijn bij kinderen vaak moeilijker te herkennen. MS-klachten beginnen bij kinderen vaak met slechter zien, minder kracht in een arm of been en tintelingen. Later in hun leven komen hier vaak vermoeidheid en problemen met denken en concentreren bij.  

Strenge regels voor onderzoek bij kinderen

Onderzoek naar kinderen met MS is lastiger dan onderzoek bij volwassenen. Er zijn strenge regels voor onderzoek bij kinderen. Wetenschappers mogen kinderen niet zomaar belasten met een onderzoek. Ze zoeken daarom manieren om MS bij kinderen te onderzoeken met zo min mogelijk invloed op het leven van kinderen.

Wereldwijd onderzoek naar kinderen met MS

Om toch veel te leren over MS bij kinderen, werken wetenschappers samen. In Nederland, maar ook internationaal. Dit gebeurt door de International Pediatric Multiple Sclerosis Group (IPMSSG). Dit is een onderzoeksgroep met wetenschappers en neurologen uit meer dan 40 landen. Samen hopen ze meer te leren over MS bij kinderen en jongeren. En uiteindelijk de zorg voor deze groep met MS te verbeteren.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Eva Strijbis - neuroloog, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 5 februari 2024