Over MS

Oogproblemen bij MS

Tijdelijk slecht zien, dubbelzien en wazig zien zijn voorbeelden van oogproblemen bij MS. Medicijnen en hulpmiddelen kunnen helpen.

In het kort

  • Veel mensen met MS hebben last van oogklachten, zoals dubbelzien.
  • De klachten komen door een ontsteking van de oogzenuw of door een minder goede aansturing van de oogspieren.
  • Een behandeling met medicijnen kan helpen.
  • Ook zijn er hulpmiddelen om de oogproblemen te verminderen.

Oogproblemen, vaak gezien bij MS

Ongeveer 7 op de 10 mensen met MS, multiple sclerose, krijgen te maken met oogproblemen. Voorbeelden hiervan zijn dubbelzien en minder goed zien. Vaak gaan deze klachten na een tijd weer over. Maar er zijn ook mensen die niet goed herstellen. Zij houden dan problemen.

Welke oogproblemen komen voor bij MS?

Oogproblemen die bij MS vaak voorkomen, zijn:

  • Ontsteking van de oogzenuw. Dit geeft verschillende klachten, zoals wazig zien, doffe kleuren, lichtflitsen of pijn achter het oog. Meestal kun je binnen 6 tot 8 weken weer normaal zien.
  • Dubbelzien. Het oog kan niet meer goed scherpstellen, je ziet dubbel. Dit komt doordat er iets mis is met de aansturing van de spieren rond het oog. Bijna altijd gaat dit vanzelf weer over.
  • Oogsiddering. Hierbij heb je last van snelle oogbewegingen waar je niets aan kunt doen. Je ziet dan bijvoorbeeld 2 beelden naast elkaar of boven elkaar. Ook kunnen beelden op en neer gaan. Dit komt door een minder goede aansturing van de oogspieren.
Oog en oogzenuw

Waardoor ontstaan oogproblemen?

Oogproblemen zijn vaak een van de eerste symptomen van MS. De ziekte kan een ontsteking van de oogzenuw veroorzaken. Ook kan er schade ontstaan aan de zenuwen die de oogbeweging regelen. Meestal worden de klachten erger door vermoeidheid, hitte of stress.

Gevolgen van oogproblemen

Sommige mensen merken niet veel van hun oogproblemen. Anderen hebben bijvoorbeeld moeite met lezen of autorijden. Hun zelfvertrouwen kan dan minder worden, of ze worden angstig.

Wat is er tegen de problemen te doen?

Bij een ontsteking van de oogzenuw en bij dubbelzien geeft de oogarts vaak medicijnen, zoals methylprednisolon. Oogsiddering is niet met medicijnen te behandelen. Wel helpt het soms om een hulpmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld een vergrootglas of een bril met prismalenzen. De oogarts geeft je hierover advies.

Wat kun je zelf doen?

Bij een computer of een e-reader helpt het als je de letters en het contrast groter maakt. Of je gebruikt de voorleesfunctie. Een boek of krant lezen gaat beter met een leesbril of meer licht. Lukt het lezen echt niet? Dan kan een luisterboek (audioboek) geschikt zijn.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 21 december 2023

Lees meer over Klachten bij MS

Volgend artikel