Over MS

Seksuele problemen bij MS

MS kan zorgen voor seksuele problemen. Bijvoorbeeld erectiestoornissen bij mannen. Of droogheid en pijn bij vrouwen. Soms wordt de relatie hierdoor slechter.

In het kort

  • Bij MS kunnen seksuele problemen ontstaan.
  • Dit kan komen door de schade aan de zenuwen, maar ook door vermoeidheid of depressie.
  • Door seksuele problemen wordt de relatie soms slechter.
  • Medicijnen, hulpmiddelen en advies van een seksuoloog kunnen helpen.
  • Het is goed om samen over de problemen te praten.

Verschillende seksuele problemen bij mannen en vrouwen

Mensen met MS, multiple sclerose, kunnen last krijgen van seksuele problemen. Bij mannen gaat het meestal om erectiestoornissen, de penis wordt dan niet goed stijf. Dit wordt ook wel impotentie genoemd. Vrouwen hebben vooral last van een droge vagina, pijn en minder zin in seks. Mannen én vrouwen krijgen vaak geen orgasme meer.

Seksuele problemen door MS

De seksuele problemen kunnen een direct gevolg zijn van de schade aan het centrale zenuwstelsel. Deze schade kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er niet voldoende bloed in het geslachtsdeel komt. Bij mannen leidt dat tot erectiestoornissen. Ook kan de zenuwschade zorgen voor minder opwinding.

Seksuele problemen door andere factoren

Seksuele problemen kunnen ook worden veroorzaakt door andere MS-klachten. Bijvoorbeeld spierzwakte, depressie of incontinentie (urine en/of ontlasting laten lopen). Deze problemen zorgen er vaak voor dat je minder geniet van de seks. Daarnaast zijn er medicijnen die leiden tot minder opwinding, zoals antidepressiva.

Gevolgen van seksuele problemen

Door seksuele problemen wordt de relatie met je partner soms slechter. Intiem zijn met elkaar is moeilijker. De seks is vaak niet meer zo spontaan als vroeger.

Wat is er tegen de problemen te doen?

Het is belangrijk om seksuele problemen te bespreken met je MS-verpleegkundige of behandelend arts. Die zoekt dan naar een passende oplossing. Het is bij mannen bijvoorbeeld mogelijk om via medicijnen of een operatie de erectie te verbeteren. Daarnaast kan een seksuoloog helpen. Deze leert je hoe je kunt omgaan met problemen en veranderingen op seksueel gebied.

Wat kun je zelf doen?

Voor partners is het goed om de seksuele problemen samen te bespreken. Dit vermindert de onderlinge spanning. Je kunt onderzoeken wat je tijdens de seks het prettigst vindt. Daarnaast zijn er allerlei hulpmiddelen die helpen bij de seks. Voor vrouwen zijn er glijmiddelen om droogheid en pijn tegen te gaan. Mannen stimuleren hun erectie door een erectiepomp te gebruiken of Viagra te slikken. Bij incontinentie is het goed om vóór de seks naar de wc te gaan.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 december 2023

Lees meer over Klachten bij MS

Volgend artikel