Over MS

Spraakproblemen bij MS

Mensen met MS kunnen last krijgen van spraakproblemen, zoals onduidelijk of langzaam praten. Een logopedist helpt om de verstaanbaarheid te verbeteren.

In het kort

  • MS kan zorgen voor spraakproblemen. Praten gaat dan moeilijker.
  • De spraakproblemen komen door de schade aan de zenuwen.
  • Ook problemen met denken kunnen leiden tot spraakproblemen.
  • Als het spreken moeilijk gaat, heeft dat soms invloed op de sociale contacten.
  • Logopedie en hulpmiddelen kunnen helpen.

Veelvoorkomende spraakproblemen

Mensen met MS, multiple sclerose, kunnen onduidelijk of zacht gaan praten. Ook snel en onverstaanbaar praten komt voor. Of juist langzaam praten met lange tussenpauzes. Meestal worden deze spraakproblemen erger bij vermoeidheid.

Hoe ontstaan spraakproblemen?

MS zorgt voor schade aan het centrale zenuwstelsel. Bij spraakproblemen zit die schade in het deel van de hersenen dat de spraakspieren aanstuurt. Deze werken dan niet meer zoals het hoort. Maar ook problemen met denken kunnen zorgen voor spraakproblemen. Het lukt dan niet meer om goede zinnen te maken.

Gevolgen van spraakproblemen

Bij spraakproblemen is het lastig om een goed gesprek te voeren. De ander verstaat je niet goed en kan denken dat je dronken bent of een verstandelijke beperking hebt. Dit zorgt vaak voor verwarring en frustratie. Het gevolg kan zijn dat je je contacten steeds meer uit de weg gaat.

Wat is er tegen de problemen te doen?

Logopedie kan helpen bij spraakproblemen. De logopedist geeft je oefeningen om meer controle over de spraakspieren te krijgen. Er is aandacht voor houding, ademhaling en opbouw van het verhaal. Ook hulpmiddelen kunnen helpen, zoals een stemversterker. Dit is een apparaat dat je stem luider maakt zonder dat je zelf harder hoeft te praten.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 22 december 2023

Lees meer over Klachten bij MS

Volgend artikel