Over MS

Zwakke of stijve spieren bij MS

Bij MS kunnen de spieren zwakker of stijver worden. Vooral het lopen gaat dan moeilijker. Ook armen en handen zijn minder goed te gebruiken.

In het kort

  • Mensen met MS kunnen last krijgen van zwakke of stijve spieren. 
  • Armen en handen zijn dan minder goed te gebruiken. Ook het lopen gaat moeilijker.
  • Spierzwakte en spierstijfheid komen door de schade aan de zenuwen.
  • Fysiotherapie, hulpmiddelen en medicijnen kunnen helpen.

Spierzwakte en spierstijfheid

Spierzwakte is vooral te merken in de benen. Ze voelen slap en zwaar aan, de voeten zijn moeilijk op te tillen. Bij spierstijfheid lukt het niet om de spieren te ontspannen. Hierdoor gaat het lopen moeilijk, ook armen en handen zijn minder goed te gebruiken. Vaak komt daar nog spierpijn bij.

Waardoor krijg je zwakke of stijve spieren?

MS, multiple sclerose, geeft schade aan het centrale zenuwstelsel. Signalen die via de zenuwen naar de spieren gaan, komen niet meer goed aan. Daardoor kunnen de spieren zwakker of stijver worden. Vaak ga je dan minder bewegen. De spieren worden daardoor nog zwakker of stijver.

Gevolgen van zwakke of stijve spieren

Zijn je armen en handen zwak of stijf, dan lukken de dagelijkse handelingen minder goed. Dit is erg hinderlijk. Maar ook bij zwakke of stijve benen kunnen er problemen ontstaan. Je gaat dan al snel minder lopen, of zelfs helemaal niet meer. Dit kan leiden tot sombere gevoelens. Ook kunnen je sociale contacten minder worden.

Soms krijg je last van zwakke ademhalingsspieren. Goed ademhalen wordt dan moeilijker. Dit zorgt voor vermoeidheid, benauwdheid en duizeligheid. Ook hoesten lukt niet meer goed.

Wat is er tegen de problemen te doen?

Spierzwakte en spierstijfheid zijn te behandelen met fysiotherapie. Bij zwakke spieren helpt krachttraining. Bij stijfheid kun je het beste rek- en strekoefeningen doen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen, zoals een beugel, spalk of wandelstok. Advies over het meest geschikte hulpmiddel krijg je van de fysiotherapeut of van een ergotherapeut. Daarnaast kun je van je arts medicijnen krijgen die zorgen dat je spieren ontspannen.

Bij zwakke ademhalingsspieren kan longrevalidatie helpen. Dit bestaat uit oefeningen en manieren om de ademhaling te verbeteren.

Wat kun je zelf doen?

Ontspanningsoefeningen en regelmatig een warm bad kunnen helpen om spierstijfheid tegen te gaan. En het is goed om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Dit houdt je spieren sterk. 

Voor een goede ademhaling is het belangrijk om op je gewicht te letten en niet te roken.

Artikel met medewerking van:

  • Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 december 2023

Lees meer over Klachten bij MS

Volgend artikel