Over MS

Clinically isolated syndrome (CIS)

Een clinically isolated syndrome (CIS) is een aanval die lijkt op MS. Het kan zijn dat het bij één aanval blijft. Maar het kan later ook MS worden.

In het kort

  • Een clinically isolated syndrome (CIS) is een aanval met klachten die lijken op MS.
  • Je kunt bijvoorbeeld last hebben van loopproblemen of oogklachten.
  • Het kan zijn dat je geen nieuwe aanvallen meer krijgt en dat je goed herstelt.
  • Er is ook een kans dat je later alsnog MS krijgt. Een MRI-scan geeft meer duidelijkheid.

Wat is een CIS?

Clinically isolated syndrome (CIS) betekent dat iemand één keer een aanval krijgt met klachten die lijken op MS, multiple sclerose. Je hebt dan bijvoorbeeld last van loopproblemen, gevoelsstoornissen, blaasklachten of oogproblemen. Deze klachten duren vaak een of meer dagen.

Wel of geen CIS?

Of de aanval echt een CIS is, is niet direct te zeggen. De neuroloog moet daarvoor eerst onderzoek doen. Een MRI-scan laat zien of de aanval komt door ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Als dat zo is, dan is het een CIS.

Kans op MS?

Het kan zijn dat je geen nieuwe aanvallen meer krijgt en dat je goed herstelt. Maar er is ook een kans dat je later alsnog MS krijgt. De neuroloog gebruikt de MRI-scan om te kijken of er nu al tekenen van MS zijn. Bijvoorbeeld bepaalde afwijkingen in de hersenen of het ruggenmerg. Zijn die niet te zien? Dan is de kans dat je later MS krijgt niet zo groot (ongeveer 20%). Zijn ze er wel? Dan is de kans op MS juist heel groot (ongeveer 80%).

Artikel met medewerking van:

  • dr. Ide Smets - neuroloog, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024