Over MS

Welke vormen van MS zijn er?

Bij MS is het ziekteverloop nooit helemaal hetzelfde. De een krijgt steeds aanvallen, de ander gaat langzaam achteruit.

In het kort

  • De ziekte MS verloopt bij iedereen anders. Aanvallen en herstelperioden kunnen elkaar afwisselen. Maar vaak is er ook geleidelijke achteruitgang.
  • Welke vorm van MS iemand precies heeft, is lastig te bepalen. Soms gaat het om een mengvorm.
  • Iemand kan ook één keer een aanval krijgen die lijkt op MS. Dit hoeft later geen MS te worden.

MS, een ziekte met vele gezichten

MS, multiple sclerose, is een ziekte die bij iedereen anders verloopt. Er zijn vormen waarbij iemand vooral last heeft van schubs (aanvallen). Bij andere vormen zijn er bijna geen schubs, maar is er in de loop van de tijd wel achteruitgang te zien.

Een indeling in MS-vormen

MS is één ziekte. Maar het is wel zinvol om de verschillen in het ziekteverloop zo goed mogelijk te beschrijven. Daarom wordt MS momenteel ingedeeld in 3 vormen:

  • Relapsing remitting MS (RRMS). Deze vorm komt het meest voor. De klachten verlopen vaak in een golfbeweging, met schubs en herstelperioden. Soms ontstaan er in de loop van de tijd meer klachten.
  • Secundair progressieve MS (SPMS). Dit is een vorm die vaak na RRMS komt. De klachten worden geleidelijk erger. Schubs zijn er bijna niet meer, herstelperioden ook niet.
  • Primair progressieve MS (PPMS). Hierbij gaat iemand al vanaf het begin van de ziekte achteruit. Schubs of herstelperioden zijn er niet (of bijna niet).
Ziekteverloop bij 3 vormen van MS

Welke vorm van MS is het?

Welke vorm van MS iemand precies heeft, is vaak lastig te bepalen. De verschillen tussen de 3 vormen zijn niet altijd even duidelijk. Zijn er veel of weinig schubs? Hoe verloopt een herstelperiode? Worden de klachten langzaam erger, of gaat het juist vrij snel? Om erachter te komen welke MS-vorm het is, doet de neuroloog verschillende onderzoeken. Soms is de conclusie dat iemand een mengvorm heeft, met kenmerken van meerdere MS-vormen.

Eén aanval: MS of niet?

Iemand kan ook één keer een aanval krijgen die lijkt op MS. Dit wordt een clinically isolated syndrome (CIS) genoemd. Het kan zijn dat het bij één aanval blijft en dat het herstel goed gaat. Maar het kan later ook MS worden.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Ide Smets - neuroloog, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Vormen van MS

Volgend artikel