Over MS

MS bij kinderen

Veel mensen denken dat MS alleen bij volwassenen voorkomt. Maar ook een kind kan de ziekte krijgen. Is MS bij kinderen anders?

In het kort

  • MS komt niet alleen voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen.
  • De schade door MS heeft voor een kind grotere gevolgen dan voor een volwassene.
  • Kinderen met MS hebben bijna altijd RRMS.
  • Het kan bij een kind lang duren voordat de diagnose MS gesteld wordt. De klachten kunnen lijken op die van andere aandoeningen.
  • Kinderen met MS kunnen medicijnen krijgen om de ziekte te behandelen.

MS bij kinderen: niet altijd meteen herkend

MS, multiple sclerose, wordt meestal vastgesteld bij volwassen mensen. Slechts 2 tot 4% van de mensen met MS krijgt de diagnose op een leeftijd jonger dan 18 jaar. Maar het moment waarop de diagnose MS wordt gesteld, zegt niets over het precieze begin van de ziekte. Mensen die op volwassen leeftijd de diagnose krijgen, hadden misschien al klachten toen ze nog kind waren. Alleen werd er toen niets met de klachten gedaan, of ze werden niet meteen herkend als MS.

MS-problemen bij kinderen

MS veroorzaakt zenuwschade in de hersenen en het ruggenmerg. Die schade kan bij kinderen en volwassenen hetzelfde zijn. Maar bij kinderen zijn de hersenen en het ruggenmerg nog volop in ontwikkeling. Daardoor heeft de schade grotere gevolgen voor een kind dan voor een volwassene. Vaak krijgt het kind al vroeg last van cognitieve problemen. Het leren gaat dan bijvoorbeeld moeilijk. Ook problemen met bewegen, vermoeidheid, oogklachten, blaasproblemen en zelfs depressieve klachten komen voor.

Vormen van MS bij kinderen

Bij bijna alle kinderen die de diagnose MS krijgen, wordt relapsing remitting MS (RRMS) vastgesteld. Dit is een vorm van MS waarbij schubs (aanvallen) en herstelperioden elkaar afwisselen. Later, op volwassen leeftijd, kan de ziekte overgaan in secundair progressieve MS (SPMS).

Diagnose MS bij kinderen

MS komt bij kinderen niet vaak voor. Ook zijn er andere aandoeningen die dezelfde klachten geven. Hierdoor kan het lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Om erachter te komen of het echt MS is, doet de neuroloog verschillende onderzoeken. Bijvoorbeeld een MRI-scan, bloedonderzoek en/of ruggenprik. De diagnose MS wordt pas definitief gesteld als er op verschillende plekken en momenten zenuwschade is ontstaan en als het geen andere aandoening kan zijn.

Behandeling van MS bij kinderen

MS is nog niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de MS remmen, zodat de achteruitgang minder snel gaat. Ook zijn er medicijnen die zorgen dat een schub sneller stopt. De neuroloog kiest samen met het kind en de ouders het meest geschikte medicijn. Daarnaast is er de behandeling van de verschillende MS-klachten. Soms helpen medicijnen, zoals spierverslappers tegen spasmen. Of medicijnen om blaasproblemen tegen te gaan. Maar het kind kan ook hulp of begeleiding krijgen van een gespecialiseerde zorgverlener, zoals een fysiotherapeut, logopedist of psycholoog. > Meer over de behandeling van MS

Artikel met medewerking van:

  • dr. Rinze Neuteboom - neuroloog-kinderneuroloog, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024