Over MS

Vooruitzichten bij MS

Wat zijn de vooruitzichten voor iemand met MS? Hoe erg worden de klachten? En hoe groot is de kans om in een rolstoel terecht te komen?

In het kort

 • Bij MS verschillen de vooruitzichten per persoon.
 • MS is niet dodelijk. Wel kunnen de problemen met de gezondheid het leven verkorten.
 • Als het in de eerste jaren van de ziekte redelijk goed gaat, zijn de vooruitzichten voor het verdere leven beter.
 • De helft van de mensen met MS heeft niet heel veel last van de ziekte. De andere helft krijgt klachten die steeds erger worden.
 • Het lijkt erop dat het verloop van MS de laatste jaren minder heftig is geworden. Dit komt door betere diagnoses en behandelingen.

MS: een onzekere toekomst

Veel mensen met MS, multiple sclerose, krijgen door de verschillende klachten te maken met ongemak en pijn. Ook is duidelijk dat de ziekte niet meer overgaat. Maar over de precieze vooruitzichten (de prognose) valt soms niet zo heel veel te zeggen. De ziekte verloopt bij iedereen anders.

Is MS een dodelijke ziekte?

MS is op zich niet dodelijk. Wel kan MS zorgen voor gezondheidsproblemen die het leven kunnen verkorten. Bekende voorbeelden zijn blaas- en longontstekingen. Maar denk ook aan hart- en vaatziekten, of de gevolgen van een ongeluk.

De vooruitzichten bij MS

Het is moeilijk te voorspellen hoe MS verloopt. De klachten verschillen per persoon, en er bestaan meerdere vormen van MS. Bij sommige vormen heb je vooral last van schubs (aanvallen). Bij andere vormen heb je weinig of geen last van schubs, maar ga je in de loop van de tijd wel achteruit. Door die verschillen kan een arts soms niet zo heel veel zeggen over de toekomst. Wel zijn de vooruitzichten beter als:

 • je in de eerste jaren van de ziekte weinig klachten hebt
 • je na een schub goed herstelt
 • er tussen de schubs vrij veel tijd zit
 • je klachten vooral te maken hebben met gevoelsstoornissen, zoals tintelingen of een doof gevoel
 • de onderzoeken in de eerste jaren van de ziekte een redelijk normaal beeld laten zien

Weinig klachten, veel klachten

De helft van de mensen met MS heeft niet heel veel last van de ziekte. De andere helft krijgt klachten die in de loop van de tijd erger worden. Ongeveer 1 op de 3 mensen met MS heeft 20 jaar na de diagnose een hulpmiddel nodig om ergens naartoe te kunnen. Bijvoorbeeld een wandelstok, rollator of rolstoel. Anderen kunnen nog een eind lopen zonder hulpmiddel, maar zijn dan wel snel moe.

Een gezonde leefstijl helpt

Bij MS kun je zelf invloed hebben op het verloop van de ziekte. Bijvoorbeeld met je leefstijl. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zoveel mogelijk te bewegen en niet te roken. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven.

Naar een minder heftig verloop van MS?

De laatste 10 jaar zijn er veranderingen in het ziekteverloop van MS. Het lijkt erop dat het verloop in het algemeen wat minder heftig is geworden. Dit komt onder andere door betere diagnoses en behandelingen.

Artikel met medewerking van:

 • dr. Joost Smolders - neuroloog, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024

Lees meer over Wat is MS?

Volgend artikel