Avatar van LindaLinda

Heeft zelf MS

Relapsing remitting MS (RRMS)

Over mij

Link met MS

Heeft zelf MS

Vorm van MS

Relapsing remitting MS (RRMS)

Link met MS

MS sinds

2019

Gevolgen van MS

Arbeidsongeschiktheid , Blaasproblemen (bijvoorbeeld urineverlies), Cognitieve problemen (bijvoorbeeld problemen met concentratie), Gevoeligheid voor temperatuur, Hersenmist (brainfog), Problemen met lopen, Oogproblemen (bijvoorbeeld dubbelzien) , Overprikkeling, Spasmen (plotselinge bewegingen of verstijvingen), Gevoelsstoornissen (bijvoorbeeld tintelingen), Vermoeidheid, Pijnklachten, Problemen met (fijne) motoriek, Slaapproblemen (bijvoorbeeld niet in slaap komen)

Behandeling

Medicatie

Tecfidera (dimethylfumaraat)

Meer over de medicatie

Voor de gevolgen van MS gebruik ik ook: Mirabegron (blaasproblemen), Nortryptyline 10 mg (tijdens een terugval om tintelingen en pijn te verminderen). Soms Macrogol (tegen verstopping).

Meer over voeding en diëten

Ik volg geen speciaal dieet, ben wel al heel lang flexitariër, drink geen alcohol en ik hou zoveel mogelijk de Schijf van Vijf (adviezen voedingscentrum) aan.

Hulpmiddelen

Lopen en staan

Meer over de hulpmiddelen

Krukje in de keuken. Tijdens een terugval gebruik ik een rolstoel, die ik dan ook als rollator kan gebruiken.

Onder behandeling bij

Rijnstate - MS Centrum (Arnhem)

Meer over waar de behandeling is/was

Naast controles bij de neuroloog en uroloog in mijn ziekenhuis heb ik op dezelfde locatie ook een Revalidatie traject (arts, ergo- en fysiotherapie) gevolgd.

Aanvullende behandelingen

1 x per mnd capsule Cholecalciferol 50000 IE (op advies vd neuroloog).

Meer over mij

Over mij

Elke dag is een nieuw begin! Ik stond en sta nog altijd positief in het leven. Nu dan wat vaker genietend van de kleine dingen, die eigenlijk heel groots zijn. Van die prachtige zonsopkomst of van een wandeling(etje) in een mooi park. Daar maak ik dan graag een foto van die ik op mijn Insta deel zodat anderen ook kunnen meegenieten.

Geslacht

Vrouw

Provincie

Gelderland

Werksituatie

Doet vrijwilligerswerk, Is (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt

Meer over mijn werksituatie

Ben opgeleid als chemisch analist en 10 jaar fulltime op een lab gewerkt. Daarna parttime in verschillende functies bij patiëntenorganisaties. In 2020 ben ik volledig afgekeurd (WAO) vanwege MS maar kan gelukkig nog steeds vrijwilligerswerk doen (bestuursfunctie huurdersorganisatie en moderator bij MS.nl).

Interesses

Interesses

Wetenschappelijk onderzoek, Reizen en vakantie, Cognitieve gevolgen van MS, Lichamelijke gevolgen van MS, Ontwikkelingen in de MS-zorg, Behandeling met medicijnen, Behandelingen bij een therapeut of arts, Hulpmiddelen, Innovaties (bijvoorbeeld nieuwe educatietechnieken en apps), Vergoeding en verzekering