Darmproblemen bij MS
MS kan darmproblemen geven. Verstopping bijvoorbeeld, of te dunne ontlasting. Het helpt om gezond te eten en regelmatig te bewegen.
In het kort
- Darmproblemen komen bij mensen met MS vaak voor.
- De darmklachten kunnen komen door de ziekte zelf, maar ook door leefstijl of medicijnen.
- Darmproblemen hebben veel invloed op je dagelijks leven.
- Er zijn medicijnen en technieken om de klachten tegen te gaan.
- Wat ook helpt, is een goede leefstijl: gezond eten en regelmatig bewegen.
Darmproblemen: invloed op het dagelijks leven
Ruim 7 op de 10 mensen met MS, multiple sclerose, hebben last van darmproblemen. Het kan gaan om verstopping, of de ontlasting (poep) is juist te dun. Soms ontstaan deze darmproblemen ineens. Maar het kan ook zijn dat de klachten langzaam erger worden. De invloed op het dagelijks leven is vaak groot.
Darmproblemen door MS
MS veroorzaakt schade aan het centrale zenuwstelsel. Bij darmproblemen is er schade in het gedeelte van het zenuwstelsel dat de werking van de darmen regelt. Hierdoor lukt het niet meer om de sluitspier (kringspier) rond de anus en de bekkenbodemspieren goed aan te sturen. Deze werken dan niet meer zoals het hoort.
Darmproblemen door medicijnen of leefstijl
Darmklachten kunnen nog andere oorzaken hebben. Bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, hebben soms verstopping als bijwerking. Ook ontstaan darmklachten vaak wanneer je ongezond eet, onvoldoende drinkt en/of weinig beweegt.
Welke darmproblemen komen voor?
De darmklachten kunnen heel verschillend zijn. Gaat het om verstopping, dan halen de darmen te veel water uit de ontlasting. Die wordt daardoor hard en is moeilijk naar buiten te persen. Maar de ontlasting kan ook heel dun zijn. Te dunne ontlasting (diarree) kun je moeilijk of zelfs helemaal niet ophouden.
Gevolgen van darmproblemen
Darmklachten hebben veel invloed op je dagelijks leven. Denk maar aan de problemen die diarree met zich meebrengt. Als het niet lukt om de ontlasting op te houden, ga je niet zomaar ergens naartoe. En buikpijn of een opgeblazen gevoel bederft je eetlust. Vaak ga je dan te weinig eten, wat niet goed is voor je gezondheid.
Wat is er tegen de problemen te doen?
Het is belangrijk om je darmproblemen te bespreken met je MS-zorgverlener. Deze kan een maag-darm-leverarts inschakelen. Om verstoppingsklachten tegen te gaan, krijg je vaak een laxeermiddel. Ook zijn er technieken om de darm leeg te maken, zoals een darmmassage of een darmspoeling. Verder kan een diëtist naar je eetpatroon kijken en advies geven over gezond eten en bewegen. In ernstige gevallen krijg je soms een darmstoma. Je ontlasting loopt dan vanuit de darm via een slangetje naar een opvangzak.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf al veel doen om de darmproblemen tegen te gaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je veel groenten en fruit eet. Maar ook volkorenbrood en noten, deze bevatten vezels die goed zijn voor je darmen. Daarnaast helpt het als je voldoende drinkt en regelmatig beweegt.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 22 december 2023