Pijnklachten bij MS
Bij MS komen verschillende pijnklachten voor, zoals zenuwpijn en spierpijn. Er zijn behandelingen om de klachten te verminderen.
In het kort
- Pijnklachten bij MS verschillen per persoon.
- Zenuwpijn komt door de schade aan de zenuwen.
- Bij overbelasting komt daar vaak nog spierpijn bij.
- Pijn heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven.
- Er zijn verschillende behandelingen om de pijn tegen te gaan.
Welke pijnklachten komen voor bij MS?
Veel mensen met MS, multiple sclerose, hebben last van pijnklachten. Deze klachten verschillen per persoon. De een heeft pijn in het hele lichaam, bij de ander zit het op een bepaalde plek. Soms duren de klachten kort, soms is de pijn blijvend. Er zijn 2 soorten pijn bij MS:
- Zenuwpijn. Bijvoorbeeld: pijnscheuten of zeurende pijn in een arm of been, stekende pijn aan het gezicht (aangezichtspijn), pijn aan het oog.
- Spierpijn. Bijvoorbeeld: rugpijn, nekpijn, pijn in de arm- of beenspieren.
Waardoor ontstaan pijnklachten?
De zenuwpijn bij MS ontstaat door de schade aan de zenuwen. Deze pijn kan erger worden bij vermoeidheid, spanning of warm weer. De spierpijn heeft vaak te maken met andere MS-problemen. Heb je bijvoorbeeld last van stijve benen, dan ga je anders lopen. Daardoor raken je gewrichten en spieren overbelast en krijg je spierpijn. In een rolstoel heb je soms pijn doordat je zoveel zit.
Gevolgen van pijnklachten
Pijn heeft een grote invloed op het dagelijks leven en de kwaliteit daarvan. Heb je bijvoorbeeld last van pijnscheuten, dan kun je problemen krijgen met schrijven, aankleden of iets vasthouden. Soms is de pijn zelfs ondraaglijk. Je komt dan nergens meer aan toe, en je kunt last krijgen van depressieve gevoelens.
Wat is er tegen de problemen te doen?
Er zijn medicijnen die de pijnklachten verminderen. Ook fysiotherapie, oefentherapie of ontspanningstherapie kan helpen. Zenuwpijn is te behandelen met elektrische stimulatietherapie. Je krijgt dan kleine stroomstootjes op de pijnlijke plek. Bij erge pijnklachten kun je worden doorgestuurd naar een pijnpoli (voluit: pijnpolikliniek) in het ziekenhuis.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 21 december 2023