Slikproblemen bij MS
Soms gaat bij MS het slikken minder goed. Welke slikklachten komen het meest voor? En wat is eraan te doen?
In het kort
- Mensen met MS kunnen last krijgen van slikklachten. Ze hebben dan moeite met kauwen en doorslikken.
- De slikproblemen komen door de schade aan de zenuwen.
- Problemen met slikken leiden soms tot andere klachten, zoals infecties.
- Een logopedist of diëtist kan helpen om de problemen tegen te gaan. Soms krijg je medicijnen.
Welke slikproblemen komen veel voor?
Mensen met MS, multiple sclerose, kunnen te maken krijgen met slikproblemen. Het kauwen lukt niet meer goed, het doorslikken ook niet. Er blijft eten steken in je keel, waardoor je je verslikt. Ook bij het drinken verslik je je snel. Misschien moet je steeds hoesten tijdens het eten. Of je maakt te veel speeksel aan, je gaat dan ‘spetteren’.
Waardoor ontstaan slikproblemen?
MS zorgt voor schade aan het centrale zenuwstelsel. Bij slikproblemen zit die schade in het deel van de hersenen dat het slikken regelt. Of in de zenuwen die daar een rol bij spelen. Hierdoor lukt het niet meer om de slik- en kauwspieren goed aan te sturen. Deze werken dan niet meer zoals het hoort.
Gevolgen van slikproblemen
Problemen met slikken kunnen je bezorgd en angstig maken. Ook ontstaan er door de slikproblemen soms andere gezondheidsklachten. Komt er bijvoorbeeld vaak voedsel of vocht terecht in de luchtwegen, dan kan dat leiden tot infecties. Sommige mensen gaan door de slikproblemen minder eten of drinken. Dit leidt tot vermagering of uitdroging.
Wat is er tegen de problemen te doen?
Met slikklachten kom je meestal terecht bij een logopedist of diëtist. De logopedist kijkt hoe het eten en drinken gaat en geeft advies over de manier van slikken. De diëtist kijkt vooral naar je eetpatroon. Vaak kun je dit veranderen, zodat het slikken beter gaat. Daarnaast kun je van je arts medicijnen krijgen die zorgen dat je niet te veel speeksel aanmaakt.
Wat kun je zelf doen?
Het helpt om tijdens het eten goed rechtop te zitten en de tijd te nemen voor het kauwen en slikken. Daarbij is het beter om niet te veel te praten. Droog voedsel dat lastig door te slikken is, maak je smeuïger met jus of saus. Ook kun je het pureren. En na de maaltijd is het verstandig om water te drinken. Etensresten die in je keel zijn achtergebleven, spoelen dan gemakkelijk weg.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 22 december 2023