Temperatuurgevoeligheid bij MS
Mensen met MS zijn soms extra gevoelig voor warmte of kou. De MS-klachten worden dan tijdelijk erger. Wat kun je hiertegen doen?
In het kort
- Bij warm weer kunnen mensen met MS meer last krijgen van hun klachten.
- Er zijn ook mensen met MS die extra gevoelig zijn voor kou.
- De warmte of kou zorgt ervoor dat de zenuwen nog trager gaan werken.
- Iedereen kan zijn eigen maatregelen nemen tegen de warmte of kou.
Gevoeligheid voor warmte
Mensen met MS, multiple sclerose, hebben bij warm of vochtig weer soms meer last van hun MS-klachten. Ook zonnebaden, inspanning of een hete douche kan zorgen voor meer klachten. Vermoeidheid en gevoelsstoornissen kunnen erger worden. Het lopen lukt minder goed, het denken gaat trager en sommige mensen gaan slechter zien. Wel is de verergering van de klachten tijdelijk. Wanneer de warmte verdwijnt, worden de klachten weer minder.
Gevoeligheid voor kou
Er zijn ook mensen met MS die juist last hebben van kou. Bij hen kan de kou leiden tot meer pijn, spasmen of stijfheid. Ook hier geldt dat de verergering van de klachten tijdelijk is. Zodra het weer wat warmer wordt, nemen de klachten af.
Wat gebeurt er bij warmte of kou?
Bij MS zorgt de schade aan het centrale zenuwstelsel ervoor dat de zenuwen trager gaan werken. Door warmte en kou werken de zenuwen nog minder goed. Hierdoor worden de MS-klachten erger. Dit duurt zolang het warm of koud blijft.
Wat zijn de gevolgen?
Bij MS zijn de gevolgen van temperatuurgevoeligheid voor iedereen anders. Sommige mensen hebben er niet veel last van. Voor hen is het leven bij warmte of kou eigenlijk hetzelfde. Bij anderen worden de klachten juist snel erger. Soms zelfs zo erg dat ze weinig meer kunnen. Dan zijn de gevolgen van warmte of kou dus erg groot.
Wat is ertegen te doen?
Gevoeligheid voor warmte of kou is niet te behandelen met medicijnen. Wanneer je last hebt van warmte, kun je in huis airco nemen. Dunne kleren, koelvesten, coldpacks en koude drankjes helpen ook. Heb je juist last van kou, dan doe je het tegenovergestelde. Je trekt warme kleren aan en drinkt warme dranken. Ook is het goed om de verwarming hoger te zetten. Maar niet al te hoog, want dan krijg je soms weer nieuwe klachten.
Artikel met medewerking van:
- Tiny Kempkens - verpleegkundig specialist, Academisch MS Centrum Zuyd
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 21 december 2023