Niet zelf kunnen typen, hebt u tips?

Laatste activiteit: 22 juni 2024 7 reacties 1 volger 3 waarderingen
13 juni 2024 om 19:28

Hoi,

Al 20 jaar heb ik MS, sinds 2021 kan ik niet meer typen. Ik woon in een Fokus woning en wordt geholpen door de assistenten. Het zijn hele lieve mensen maar toch wil ik enige privacy en autonomie die allang niet meer mogelijk is, en dat vind ik heel vervelend.

Ik kan de telefoon of de laptop niet zelfstandig bedienen. Zijn er meer mensen die daarmee problemen hebben? En hebben jullie tips?

7 reacties

14 juni 2024 om 21:46

Hoi Bixi,

Ik begrijp het heel goed dat je privacy en autonomie belangrijk voor je zijn!

Op Hulpmiddelenwijzer las ik het volgende:

"Er zijn veel mogelijkheden om te ‘typen’ zonder het gebruik van het toetsenbord. De technische mogelijkheden veranderen snel. Wij raden u aan om met de hulp van een revalidatiecentrum en/of ergotherapeut uit te zoeken welke methode voor u het beste werkt.

Voorbeelden: Gebruik spraakherkenningssoftware om tekst in te voeren. U spreekt, typen is niet nodig. Zowel Windows als iOS bieden spraakherkenningssoftware in de instellingen. Naast de standaard spraakherkenningssoftware kunt u ook kiezen voor een (duur) gespecialiseerd softwarepakket. Soms kunt u deze software (tegen een kleine vergoeding) voor aanschaf testen.

Hulpprogramma's voor tekstvoorspelling en automatische correctie. Dit kan u helpen om sneller te typen met minder moeite. Bijvoorbeeld TextExpander.

Gebruik een muis. Een deel van de functies die u op het toetsenbord uitvoert zitten onder de rechtermuisknop. Er zijn speciale muizen te koop waar (meer) knoppen op zitten en die u zelf kunt instellen. Ook muisaanpassingen (software) bieden een oplossing als het werken met de standaardmuis van een computer moeilijk gaat."

Lees meer: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/doen/tips-bij-typen-op-toetsenbord-laptop-en-computer

Wat betreft het bellen kun je hier tips vinden: https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/doen/tips-bij-het-gebruik-van-een-smartphone

Hopelijk helpt deze info je wat op weg!

Bewerkt op 23 juni 2024 om 10:48
16 juni 2024 om 18:48

Bedankt voor jullie reacties. ik gebruik al speech to text. Maar het is voor mij in de praktijk moeilijker dan hoe het lijkt. Het beste werkt als je nog telefoon kan aanraken maar ik kan het helemaal niet. Dus ik moet alles met de stem doen. Het is voor mij de combinatie van tekst to speech en commando's moeilijk te onderscheiden. Bijvoorbeeld als ik in de modus van tekst to speech zit - dan typet hij de commando 'send' als woord in plaats van het commando uit te voeren. Ook bij het schrijven van emails komt dit voor. Zo is het heel moeilijk om te schakelen tussen de velden ontvanger, Subject, en het tekstvak van de e-mail zelf. Omdat hij dan weer die commando's letterlijk opschrijft.

Ik heb een Samsung telefoon dus android en ik doe alles ermee

21 juni 2024 om 16:47

@Bixi,

Wat vervelend dat het nog niet lukt! Het enige wat ik kan bedenken is om een ergotherapeut in te schakelen. Hopelijk kan die je wel verder helpen!

22 juni 2024 om 13:10

Ik weet dat blinden hun telefoon (en volgens mij ook laptop) vrijwel geheel met spraak kunnen bedienen. Misschien kan je je vraag eens voorleggen bij www.visio.org ?

Avatar van Esmeralde
22 juni 2024 om 13:59

Ik zou advies vragen aan een ergotherapeut

Hoop dat er iets is zodat je je zelfstandigheid zoveel mogelijk kan behouden

Fijn als je ons op de hoogte houdt

Bewerkt op 22 juni 2024 om 13:59