Langdurig onderzoek naar ruggenmergschade bij MS met MRI-scans (MSpine)
Onderzoekers willen beter begrijpen hoe vaak schade in het ruggenmerg van mensen met recent gediagnosticeerde multiple sclerose, MS, voorkomt. Dit zonder dat iemand klachten heeft of dat er iets zichtbaar is in de hersenen. Onderzoekers gebruiken hiervoor MRI-scans van het ruggenmerg en meten daarnaast bepaalde stofjes in het bloed of hersenvocht.
Onderzoeksinformatie
- Zuyderland MC, Sittard-Geleen
- Rijnstate ziekenhuis, Arnhem
- Jeroen Bosch Ziekenhuis
- Erasmus MC, Rotterdam
Let op: het grootste deel van de tekst hieronder is woord voor woord overgenomen van CCMO.nl. De redactie controleert de informatie voor plaatsing bij de onderzoekers en na plaatsing periodiek in het register. > Meer over Onderzoek op MS.nl
Doel onderzoek
MS is de meest voorkomende ziekte waarbij de beschermlaag rond zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg wordt aangetast. Het is ook de belangrijkste oorzaak van blijvende klachten bij jonge mensen, zonder dat er sprake is van een ongeluk of letsel. Een MRI-scan is het belangrijkste hulpmiddel om MS vast te stellen en de ziekte te volgen. De afgelopen jaren is de kwaliteit van MRI-scans van het ruggenmerg sterk verbeterd. Daarom wordt dit onderzoek nu vaker gebruikt bij het stellen van de diagnose.
Toch wordt een MRI van het ruggenmerg meestal alleen gedaan als mensen klachten hebben die passen bij problemen in het ruggenmerg. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat ook schade in het ruggenmerg kan ontstaan zonder dat iemand met MS dit merkt. Dit gebeurt soms los van wat er in de hersenen te zien is. Hoewel deze stille beschadigingen geen directe klachten geven, kunnen ze op de lange termijn wel zorgen voor meer beperkingen of achteruitgang. Onderzoekers weten nog weinig over hoe vaak deze stille beschadigingen in het ruggenmerg voorkomen en hoe belangrijk ze zijn. Daarom is het ook nog niet duidelijk of een MRI van het ruggenmerg standaard nodig is om de behandeling goed te kunnen volgen.
De onderzoekers gaan bij mensen die recent de diagnose MS hebben gekregen MRI-scans van het ruggenmerg verzamelen, naast de standaard hersen-MRI’s. Ook worden er bloedonderzoeken gedaan, en zo mogelijk ook onderzoek van hersenvocht.
Ze willen met dit onderzoek antwoord krijgen op de volgende vragen:
- Hoe vaak komen er ruggenmerglaesies (beschadigingen) voor zonder dat de iemand met MS klachten heeft, bij mensen die net starten met MS-medicatie (DMT)?
- Hoe vaak zijn er alleen veranderingen zichtbaar op de ruggenmerg-MRI, terwijl de hersen-MRI geen nieuwe afwijkingen laat zien? Met andere woorden: hoe vaak toont alleen de MRI van het ruggenmerg aan dat de ziekte actief is? En: hoeveel extra scans zijn er nodig om dit te ontdekken?
Wanneer mag je meedoen?
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere:
- leeftijd 18 en 65 jaar oud
- een bevestigde diagnose RRMS, waarbij de eerste klachten maximaal 5 jaar geleden zijn begonnen
- mensen die nog geen behandeling hebben gehad en nu starten met een goedgekeurde MS-medicatie (DMT)
Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je onder andere aan een van deze voorwaarden voldoet:
- leeftijd jonger dan 18 jaar
- leeftijd ouder dan 65 jaar
- mensen die meer dan vijf jaar geleden de eerste klachten hadden
- mensen die al met MS-medicatie (DMT) zijn begonnen
- mensen die niet in staat zijn om toestemming te geven voor deelname
Organisaties die meedoen
De MSpine studie wordt uitgevoerd op verschillende locaties. Je kunt meedoen als je onder behandeling bent van een neuroloog op deze locaties:
- Zuyderland Medisch Centrum
- Jeroen Bosch Ziekenhuis
- Rijnstate ziekenhuis
- Erasmus Medisch Centrum
- Albert Schweitzer ziekenhuis
Aanmelden voor dit onderzoek
Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek.
Laatst bijgewerkt door redactie op: 16 juli 2025