Onderzoek naar een betere MRI-scan
Veel mensen met MS krijgen ermee te maken: de MRI-scan. Wetenschappers doen onderzoek naar verbeteringen van de MRI.
In het kort
- Met MRI-scans kunnen artsen zien of iemand MS heeft. En het verloop van de ziekte bijhouden.
- Door nieuwe technieken wordt de MRI-scan steeds beter. Wetenschappers onderzoeken of contrastmiddel nog nodig is. En of de scan korter kan duren.
- Een scan maken van het ruggenmerg is moeilijker dan van de hersenen. Onderzoekers kijken of het bij sommige mensen met MS toch zinvol is om de rug vaker te scannen.
- Informatie uit het bloed en het hersenvocht kunnen een goede aanvulling zijn op de MRI-scan.
MRI-scanner brengt de hersenen en ruggenmerg in beeld
Een MRI-scanner is een apparaat in het ziekenhuis. Artsen gebruiken de MRI-scanner om een plaatje te maken van de hersenen. En soms ook van het ruggenmerg. Bij mensen met MS, multiple sclerose, zijn ontstekingen en MS-littekens te zien op de MRI-scan. Een arts gebruikt dit om de diagnose MS te stellen. En om het verloop van de ziekte bij te houden. Bijvoorbeeld om te zien of een behandeling goed werkt.
Contrastmiddel
Voordat de MRI-scan begint, spuit een zorgverlener soms contrastmiddel in een bloedvat. De medische naam voor deze vloeistof is gadolinium. Het laat nieuwe ontstekingsplekjes in de hersenen en het ruggenmerg oplichten. Ontstekingen die oplichten door contrastmiddel zijn meestal minder dan een maand oud. Dit noemen we: actieve ontstekingen.
Ophoping van contrastmiddel
Contrastmiddel is veilig en heeft geen bijwerkingen. Het kan zich wel gaan ophopen in de hersenen bij iemand die heel vaak contrastmiddel krijgt. Dit geeft geen directe bijwerkingen. Maar wetenschappers weten niet of mensen daar jaren later last van kunnen krijgen.
Onderzoek naar MRI-scan zonder contrastmiddel
Daarom onderzoeken wetenschappers of het contrastmiddel nog wel echt nodig is. In de afgelopen jaren hebben nieuwe technieken de MRI-scan steeds beter gemaakt. De onderzoekers kijken of de MRI-scan nu actieve ontstekingen en littekens in beeld kan brengen zonder contrastmiddel.
Korter scannen
Een MRI-scan bij iemand met MS duurt ongeveer 30 minuten. De scan doet geen pijn. Wel moet je heel stil liggen. En de MRI-scanner maakt een hard geluid. Wetenschappers doen onderzoek naar een kortere scantijd. Ze kijken of ze ook goede plaatjes van de hersenen kunnen maken in 10 minuten.
Myelineschade beter in beeld
Standaard MRI-afbeeldingen laten zien of er MS-littekens in de hersenen zijn, en hoeveel. Maar deze zeggen nog weinig over de ernst van het litteken en over beschadigingen aan de myeline. Wetenschappers onderzoeken een nieuwe MRI-techniek waarmee myelineschade zichtbaar wordt. Dit geeft een arts meer informatie over hoeveel hersenschade er is. Wetenschappers kunnen met de nieuwe techniek ook zien of myeline zichzelf herstelt.
Scan van het ruggenmerg
Bij MRI-onderzoek maakt een arts een plaatje van de hersenen en soms ook van het ruggenmerg. Het ruggenmerg is deel van het centrale zenuwstelsel. Het bevat zenuwbanen en zenuwcellen. Er kunnen ook MS-ontstekingen en littekens zitten. Maar het is moeilijk om goede plaatjes van het ruggenmerg te maken. Wetenschappers onderzoeken wie meer kans heeft op een MS-litteken in het ruggenmerg. En of medicijnen die MS remmen in de hersenen ook ontstekingen in het ruggenmerg remmen.
Hulp van biomarkers
Wetenschappers onderzoeken ook andere manieren om de diagnose MS te stellen en het verloop van MS bij te houden. Hierbij kijken ze naar biomarkers. Dit zijn stofjes in het bloed en het hersenvocht die iets vertellen over MS. Onderzoekers doen nu veel onderzoek naar de biomarker NfL. Dit is een afkorting voor: neurofilament light chain. Als dit stofje in het bloed van iemand met MS zit, dan is dat een teken dat er zenuwen beschadigd raken. Deze ontdekking maakt de MRI-scan niet overbodig. Maar biomarkers kunnen een goede aanvulling zijn op de manieren waarop artsen nu de diagnose stellen en het verloop van MS bijhouden.
Lees meer over onderzoek naar een betere MRI-scan:
- MS-ontstekingen meten: met MRI, maar zonder contrastmiddel - Stichting MS Research
- Beperkingen van de huidige MRI-metingen - Stichting MS Research
- Ruggenmerg MRI-monitoring bij MS (MSpine) - Nationaal MS Fonds
Artikel met medewerking van:
- dr. Zoé van Kempen - neuroloog, Amsterdam UMC
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 17 juni 2025