In het kort 

  • Sommige mensen krijgen een allergische reactie of schub door de behandeling met natalizumab.  
  • Onderzoekers hebben gekeken of dit komt door antistoffen tegen het medicijn.  
  • Ze vonden dat een deel van de mensen met een allergische reactie of schub inderdaad antistoffen tegen natalizumab in het lichaam heeft. 
  • Deze antistoffen kunnen de oorzaak zijn van de allergische reactie van het lichaam op de behandeling.  
  • In de toekomst kan er misschien getest worden of iemand met MS deze antistoffen in het lichaam heeft, voordat er gestart wordt met de behandeling. 

Wat is natalizumab? 

Natalizumab is een medicijn om MS, multiple sclerose, te remmen. Soms krijgen mensen een infusiereactie na het toedienen. Dit is een allergische reactie tijdens het gebruik van het medicijn, zoals koorts. Ook kan iemand een schub krijgen na het toedienen van het medicijn.  

Infusiereactie door antistoffen 

Spaanse onderzoekers hebben gekeken waar die infusiereactie vandaan komt. Ze onderzochten 1251 mensen met MS die behandeld werden met natalizumab en een infusiereactie of schub kregen door de behandeling. De onderzoekers vonden bij een deel van de proefpersonen antistoffen tegen natalizumab. 

Wie heeft antistoffen? 

Ongeveer 1 op de 8 deelnemers uit het onderzoek had antistoffen tegen natalizumab. Die antistoffen kwamen vaker voor bij mensen met een infusiereactie dan bij mensen met een schub. Ook keken de onderzoekers hoelang antistoffen in het lichaam bleven. Bij een derde van de deelnemers bleken de antistoffen langere tijd in het lichaam te blijven.  

Wat betekent dit voor iemand met MS? 

De onderzoekers schrijven dat infuusreacties en schubs na een behandeling met natalizumab voor een deel te maken hebben met antistoffen tegen dit medicijn. Ze stellen voor om iemand eerst te testen op deze antistoffen, voor het starten met de behandeling met natalizumab. Dit kan bijwerkingen voorkomen.  

De redactie selecteert wetenschappelijke artikelen over MS-onderzoek samen met ervaringsdeskundigen en inhoudelijke experts, en vertaalt de resultaten naar goedlopende artikelen. > Meer over Onderzoek op MS.nl

Laatst bijgewerkt door redactie op: 27 juni 2024