Over MS

MOGAD

MOGAD is een zenuwziekte met klachten die lijken op MS. Soms komt ook verwardheid voor. Volwassenen én kinderen kunnen MOGAD krijgen.

In het kort

  • MOGAD is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, net als MS.
  • Zenuwontstekingen kunnen onder andere leiden tot blindheid, verlamming en verwardheid.
  • Een aanval kan bij MOGAD ernstiger zijn dan bij MS.
  • De diagnose MOGAD is lastig te stellen. Daarvoor zijn allerlei onderzoeken nodig.
  • Het is belangrijk om meteen te starten met medicijnen die de ontstekingen remmen.

MOGAD, een zeldzame ziekte

MOGAD is een ziekte die lijkt op MS, multiple sclerose. Beide ziekten veroorzaken ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Bij MOGAD kan dit onder andere leiden tot wazig zien, (tijdelijke) blindheid, spierzwakte, verlamming, verwardheid en epilepsie. Daarnaast komen zenuwpijn en blaas- en darmproblemen voor. Volwassenen én kinderen kunnen deze zeldzame ziekte krijgen.

Wat betekent MOGAD?

De afkorting MOGAD staat voor: myelin oligodendrocyte glycoprotein (MOG) antibody-associated disease. Deze naam heeft te maken met de manier waarop de ziekte ontstaat. Afweercellen richten zich tegen het MOG-eiwit in de beschermlaag van de zenuwuitlopers. Deze laag, de myeline, raakt hierdoor beschadigd. De zenuwuitlopers komen steeds meer bloot te liggen en geven steeds slechter signalen door aan de spieren en organen. Die werken dan niet meer zoals het hoort.

Een ander verloop dan bij MS

De klachten van MOGAD lijken erg op die van MS. Toch zijn er verschillen. Bij MOGAD kan een aanval ernstiger zijn dan bij MS. Sommige mensen met MOGAD krijgen in de loop van de tijd nieuwe aanvallen, bij anderen blijft het bij één aanval.

Is het MOGAD of niet?

De neuroloog wil zeker weten dat het MOGAD is en geen MS. De meeste MS-medicijnen werken namelijk niet goed bij MOGAD. Wel is het lastig om de diagnose MOGAD te stellen. Daarvoor zijn verschillende onderzoeken nodig, zoals een MRI-scan en een bloedonderzoek.

Behandeling van MOGAD

Zodra zeker is dat het MOGAD is, moet de behandeling beginnen. Het is belangrijk om meteen te starten met medicijnen die de ontsteking remmen. Soms kunnen medicijnen nodig zijn die de kans op nieuwe aanvallen kleiner maken. Voor de restklachten, zoals spierstijfheid en blaasproblemen, zijn er verschillende behandelingen. Deze zijn vergelijkbaar met de behandelingen voor MS-klachten.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Beatrijs Wokke - neuroloog, Erasmus MC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 15 januari 2024