Behandeling en zorg

Vaccinatie tegen gordelroos bij MS

Vooral ouderen en mensen met een slechtere afweer kunnen gordelroos krijgen. Soms wordt een vaccinatie aangeraden bij mensen met MS. Hoe werkt dit?

In het kort

  • Gordelroos is een aandoening die klachten geeft, zoals jeuk, pijn en blaasjes op de huid.
  • Er is een goed werkend vaccin tegen gordelroos.
  • Voor kwetsbare groepen is de vaccinatie gratis. Bijvoorbeeld mensen met MS die MS-remmers gebruiken die de afweer onderdrukken.
  • Je kunt ook zelf betalen voor de vaccinatie tegen gordelroos.
  • De gordelroosvaccinatie heeft meestal weinig bijwerkingen. 

Wat is gordelroos?

Gordelroos is het gevolg van besmetting met het waterpokkenvirus. Het zorgt voor klachten, zoals jeuk, pijn en vlekjes of blaasjes op de huid. Iemand met gordelroos kan lang pijn houden op de plek van de gordelroos. Vooral bij ouderen kan deze pijn heftig zijn en lang duren. Je kunt gordelroos krijgen op elke leeftijd. De kans is het grootst bij mensen ouder dan 60 jaar. 

Gordelroos en MS 

Gordelroos kan op zichzelf al heel vervelend zijn. Maar bij MS kunnen de klachten van gordelroos erger zijn. Ook is er meer kans dat de pijn na gordelroos langer duurt. Dit is vooral bij het gebruik van medicijnen die de afweer onderdrukken, zoals MS-remmers. Klachten van gordelroos en klachten van MS kunnen elkaar ook versterken. Je kunt bijvoorbeeld nog vermoeider zijn dan normaal. 

Het vaccin tegen gordelroos

Je kunt je laten vaccineren tegen gordelroos. Een goed werkend vaccin is Shingrix. Dit vaccin voorkomt bij 9 van de 10 mensen gordelroos en langdurige pijn van gordelroos. Hiervoor krijgt iemand 2x een prik. Tussen de eerste en de tweede prik zitten 2 tot 6 maanden. 

Voor wie is een vaccinatie tegen gordelroos nuttig?

Vaccinatie tegen gordelroos is verstandig voor iedereen die ouder dan 60 jaar is. Ook voor bepaalde kwetsbare groepen is het vaccin nuttig. Bijvoorbeeld voor mensen met MS die:

  • pas een stamceltransplantatie hebben gehad
  • binnenkort een stamceltransplantatie hebben
  • behandeld worden met medicijnen die het afweersysteem onderdrukken, zoals bepaalde MS-remmers
  • binnenkort starten met een behandeling met medicijnen die het afweersysteem onderdrukken, zoals bepaalde MS-remmers 

Vergoeding van de vaccinatie tegen gordelroos

Hoor je bij een kwetsbare groep? Dan kun je de vaccinatie gratis krijgen. Je hebt wel een verklaring nodig van de neuroloog of huisarts. Bespreek dit daarom altijd met je eigen zorgverlener. Wil je de vaccinatie om een andere reden? Bijvoorbeeld omdat je ouder dan 60 jaar bent en MS hebt? Dan moet je de vaccinatie zelf betalen. Deze kost gemiddeld tussen de 300 en 500 euro. 

Welke bijwerkingen heeft het gordelroosvaccin?

De vaccinatie tegen gordelroos is veilig. Na het vaccin kan iemand wel lichte klachten krijgen. Bijvoorbeeld spierpijn of pijn op de plek van de prik. Deze klachten duren maximaal 3 dagen. Heel zelden krijgt iemand ergere bijwerkingen.

Waar kan je een vaccinatie tegen gordelroos krijgen?

De vaccinatie tegen gordelroos wordt gegeven op verschillende plekken. Vaak kun je hiervoor naar je eigen huisarts. Je kunt ook een afspraak maken bij de GGD of een vaccinatiebureau bij je in de buurt. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Elske Hoitsma - neuroloog, Alrijne Zorggroep

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 juni 2025