Behandeling en zorg

De richtlijn voor vaccinaties bij MS

Artsen in Nederland raden mensen met MS aan zich te laten vaccineren tegen ziekten. Voor veel ziekten ben je waarschijnlijk al gevaccineerd. Lees hier meer over welke vaccinaties er zijn.

In het kort

  • Mensen met MS kunnen zich laten vaccineren tegen verschillende ziekten. Artsen adviseren vaak om dit te doen.
  • De arts controleert of er belangrijke vaccinaties zijn die je nog niet hebt.
  • Het is beter om je te laten vaccineren voordat je bepaalde medicijnen voor MS krijgt. Anders kan de vaccinatie minder goed werken.
  • Als je op reis gaat, moet je met een dokter praten over vaccinaties.  

Vaccinaties en MS

Artsen in Nederland raden mensen met MS aan zich te laten vaccineren tegen ziekten. Vaccinaties verkleinen de kans om ziek te worden door een infectie. Je beslist zelf of je je laat vaccineren. Als je alle benodigde vaccinaties al hebt, is het niet meer nodig om te vaccineren.  

Wanneer vaccineren?

Als je je laat vaccineren tijdens je behandeling met MS-remmende medicijnen, kan het zijn dat de vaccinatie minder goed werkt. Wanneer het mogelijk is, laat je je vaccineren voor de start van de behandeling. Overleg over het juiste moment met je arts. 

Reizigersvaccinaties

Samen met je neuroloog bespreek je je reiswensen. Als je medicatie gebruikt die je afweer onderdrukt, kun je ziek worden van sommige reisvaccinaties. Deze zijn dan niet veilig voor je. Bijvoorbeeld de vaccinatie tegen gele koorts. Als je plannen hebt om te reizen, kun je je wel voor de start van de MS-remmende behandeling laten vaccineren. Gebruik je al medicijnen bij MS en moet je je laten vaccineren? Bespreek dit met je zorgverlener. 

Rijksvaccinatieprogramma

Je zorgverlener kan controleren of je alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma hebt. Met dit programma krijgen alle kinderen in Nederland tussen 0 en 14 jaar vaccinaties die ze beschermen tegen infectieziekten. Dit zijn ziekten zoals kinkhoest en tetanus. Als je nog niet alle vaccinaties uit het programma hebt, kun je deze alsnog krijgen.  

Griepprik

In Nederland kun je elk jaar een griepprik krijgen. Griep met hoge koorts kan ervoor zorgen dat je tijdelijk meer klachten krijgt. Dit kan een reden zijn om de griepprik te halen bij de huisarts. Als je een verminderde afweer hebt of je hebt beperkingen door MS, is het ook goed om de griepprik te halen. De griepprik veroorzaakt geen schub of nieuwe activiteit op de MRI. Ook is de griepprik veilig samen met de meeste medicijnen. Bij sommige MS-remmers moet je na toediening een paar weken wachten met de griepprik. Overleg met je zorgverlener als je MS-remmers gebruikt. 

De coronaprik en MS 

Het coronavirus is een besmettelijke ziekte. Je kunt klachten krijgen zoals hoesten of koorts. Sommige mensen worden er ernstig ziek door. Neurologen adviseren alle mensen met MS om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus wanneer dit kan. > Lees meer over de coronaprik en MS 

Waterpokken

Bijna elk kind krijgt de ziekte waterpokken. Als je ooit waterpokken hebt gehad, kun je het daarna niet meer krijgen. Soms is het niet duidelijk of iemand waterpokken heeft gehad. Dan doet de zorgverlener een bloedtest. Blijkt dat je nooit waterpokken hebt gehad? Dan kun je je ertegen laten vaccineren. Bespreek dit met je zorgverlener. 

Gordelroos

Bij gordelroos heb je jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. Sommige medicijnen voor MS vergroten de kans op gordelroos. Daarom kan de arts aanraden om te vaccineren tegen gordelroos voor de start van de behandeling. > Lees meer over de gordelroosvaccinatie

HPV

HPV is een virus dat genitale wratten en baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ozanimod, ponesimod, siponimod en fingolimod zijn MS-remmers die bij sommige mensen de kans op HPV vergroten. De HPV-vaccinatie beschermt hiertegen. Sinds een aantal jaar zit de vaccinatie tegen HPV in het Rijksvaccinatieprogramma. Heb je deze vaccinatie nog niet gehad? En heb je een verhoogd risico op HPV? Dan kan de arts je adviseren om de vaccinatie alsnog te nemen. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • dr. Elske Hoitsma - neuroloog, Alrijne Zorggroep

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 juni 2025