'Remmende medicatie' wat betekent dat eigenlijk?

16 februari 2024 6 waarderingen 3 reacties

Wanneer je als patiënt informatie over MS-behandelingen leest, is de term 'remmende medicatie' een veelvoorkomende term, ook hier op MS.nl. Deze term, hoewel gangbaar in de Nederlandse MS-wereld, kan verwarrend zijn voor patiënten.

Eerste MS-medicijnen in Nederland

Ongeveer twintig jaar geleden werden de eerste medicijnen voor MS in Nederland geïntroduceerd. Dat waren de interferonen (Betaseron® en Avonex®) en glatirameeracetaat (Copaxone®). In het begin leken deze medicijnen vooral de ziekteprogressie te vertragen, met een beperkte impact op direct zichtbare symptomen.

Evolutie naar Effectievere Behandelingen

Tegenwoordig is bekend dat vroegtijdig gebruik van effectieve MS-medicatie niet alleen invloed heeft op direct zichtbare symptomen, maar ook op lange termijn het verloop van de ziekte daadwerkelijk verandert. Internationaal wordt daarom niet over remmende medicatie maar over 'Disease Modifying Therapies' (DMTs) gesproken.

Termen in de Nederlandse MS-context

In Nederlandse documenten voor specialisten wordt doorgaans wel de term 'ziektemodificerende therapieën' gebruikt. Helaas wordt deze term bijna nooit gebruikt in patiënteninformatie en gesprekken, omdat het als te ingewikkeld wordt beschouwd. Hier blijft men vaak de term 'remmende medicatie' gebruiken.

Belangrijk Onderscheid: 'Remmen' vs. 'Modificeren'

Hoewel 'remmen' en 'modificeren' vergelijkbare termen lijken, is er een cruciaal verschil. 'Remmen' betekent vooral 'vertragen', wat kan doen denken dat de medicatie slechts de voortgang van de ziekte vertraagt. 'Modificeren' daarentegen verwijst naar het vermogen van de medicatie om de ontwikkeling van MS daadwerkelijk te wijzigen.

De Impact van Effectieve MS-medicatie

Het onderscheid tussen 'remmen' en 'modificeren' is van groot belang. Want:

Effectieve MS-medicatie vertraagt niet alleen de progressie van de ziekte, maar het verandert, verbetert het ziekteverloop.

Conclusie: 'Remmende Medicatie' in Perspectief

Dus, de volgende keer dat je de term 'remmende medicatie' tegenkomt, realiseer je dan dat dit niet alleen betekent dat de progressie wordt vertraagd, maar dat het ook daadwerkelijk het verloop van de ziekte verandert en verbetert.

Denk maar aan een auto; door te remmen kan een ongeluk worden voorkomen. Daardoor kom je misschien ietsjes later, maar arriveer je zonder kreukels op je bestemming.

Over het plaatje: zowel de vertrouwde parachute uit WOII als de moderne paraglider vertragen, remmen je val. Maar de laatste zorgt ook voor een zachte landing op een nieuwe bestemming.

3 reacties

Avatar van liefsjojo
16 februari 2024 om 14:15

Helder en duidelijk artikel Bram, mijn complimenten!

21 februari 2024 om 17:27

Dag Bram, er wordt vooral ook veel gesproken over modulerende geneesmiddelen. Ik ben het eens met jouw uiteenzetting, mooi verwoord. Maar is het niet zo dat het moduleren/modificeren van de ziekte het effect heeft dat de progressie van MS geremd wordt?

Lynette Wijgergangs

Hoofdredacteur MS.nl

Avatar van Bram
22 februari 2024 om 03:31

modulerende geneesmiddelen vind ik ook een goede term.

LynWijg: "Is het niet zo dat het moduleren/modificeren van de ziekte het effect heeft dat de progressie van MS geremd wordt?"

Er is een belangrijk verschil, ik zal het uitleggen.

Wat is progressie?

Hoe je MS meet is heel complex. Daar heb ik vorig jaar een filmpje over gemaakt. Er is namelijk niet maar 1 maat voor progressie, maar omdat de klachten zoveel uiteenlopen, meten ze loopfunctie, hand/arm-functie, cognitie, zicht, etc.

De maat EDSS (schaal van 0 tot 10) die je vaak tegenkomt wordt boven de 4.5 bepaald door de loopfunctie. Er is dus niet één enkele maat voor progressie omdat progressie op een bepaald vlak (of meerdere) optreedt.

Zwembadmodel

In dit filmpje leg ik heel kort een hartstikke fijn 'model' uit waarmee mensen met MS hun ziekte beter begrijpen. Het belangrijkste om te weten is dat die stalagmieten (dat zijn acute ontstekingen/relapsen/terugvallen) klachten veroorzaken wanneer ze boven het water (de functionele reserve die we hebben) uitkomen. Dat water daalt wanneer we ouder worden door neurodegeneratie (bij mensen met MS gaat dat sneller).

Acute ontsteking

Dat betekent dus dat wanneer er door een ontsteking ergens schade ontstaat je nu of in de toekomst daar last van kunt gaan krijgen. Afhankelijk van de plek van die laesie (die hoeft trouwens niet altijd zichtbaar te zijn op MRI) krijg je op een bepaald vlak last. Misschien krijg je cognitieve klachten, of loop je wat minder stabiel, of zie je niet goed.

Moduleren/modificeren ≠ remmen

Omdat progressie op verschillende vlakken op andere manieren optreedt is het afhankelijk van wat voor specifieke schade een patiënt heeft ontwikkeld in het centrale zenuwstelsel.

Dat betekent dus dat wanneer je een acute ontsteking voorkomt met medicatie, je symptomen die die schade zou veroorzaken niet gaat krijgen.

Je remt progressie op dat vlak dan niet, maar die klacht ontstaat helemaal niet.

Avatar van BramBram

Heeft zelf MS

Vorm MS (nog) onbekend

Blogt sinds februari 2024

Simpel maar niet versimpeld

27 volgers

6 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog