Behandeling en zorg

MS remmen: overzicht

MS is niet te genezen met medicijnen, maar medicijnen hebben wel invloed op hoe de ziekte verloopt. Samen met de neuroloog kies je een passende behandeling.

In het kort

  • MS-remmers zijn medicijnen die de achteruitgang door MS kunnen verminderen.
  • Zodra de diagnose MS of CIS is gesteld, kan er al gestart worden met medicatie. Dit kan op lange termijn voordeel geven.
  • Er zijn verschillende soorten medicijnen, elk met eigen bijwerkingen.
  • Het grootste deel van de gebruikers krijgt geen ernstige bijwerkingen en verdraagt de MS-remmers goed. 
  • Samen met de arts weeg je de voordelen en nadelen van behandeling met medicatie tegen elkaar af en neem je een beslissing.

MS remmen met medicijnen

Er zijn medicijnen om MS, multiple sclerose, te remmen. Deze MS-remmers worden ook wel ziektemodulerende medicijnen genoemd. Moduleren betekent aanpassen. We noemen het zo omdat de medicijnen MS niet genezen, maar wel de verslechtering van de gezondheid vertragen. Medicijnen die MS moduleren zorgen voor drie dingen:

  • verminderen van het aantal schubs
  • minder heftig maken van de schubs
  • vertragen van de verslechtering van de gezondheid
Tabel met MS-remmende medicatie(pdf - 35.82 kB)

Hier vind je een overzicht van de MS-remmende medicatie.

Hoe werken MS-remmende medicijnen?

MS-remmende medicijnen onderdrukken het afweersysteem. Bij MS valt het afweersysteem de beschermlaag om de zenuwcellen aan. Dit wordt geremd als je MS-remmende medicijnen neemt. Je neemt de meeste medicijnen regelmatig, ook als je geen schub hebt en geen last van je klachten. Daardoor blijven de zenuwcellen beschermd.

Pil, prik of infuus 

Medicijnen voor MS komen in verschillende vormen. Het ene medicijn zit in een pil, de ander moet je bij jezelf toedienen met een prik. Weer andere worden in het ziekenhuis toegediend door een arts of verpleegkundige met een infuus. Dit is een naald met een slangetje eraan waardoor de vloeistof het lichaam in druppelt (zie afbeelding).  

Infuus

Eerstelijns, tweedelijns en derdelijns medicatie

Er zijn verschillende soorten MS-remmende medicijnen. Zo is er eerstelijns, tweedelijns en derdelijns medicatie. Dit zegt iets over hoe krachtig het medicijn is en de ernst van de bijwerkingen. 

Vroeg starten

Als je samen met de neuroloog kiest voor medicatie, dan is het belangrijk om daar snel mee te starten. Zelfs al heb je nog niet veel klachten. Dit is omdat MS steeds meer zenuwcellen kapotmaakt. Dit begint al voordat je klachten krijgt. Een paar zenuwcellen kun je wel missen. Pas als veel cellen kapotgemaakt zijn, krijg je klachten. Zenuwcellen die kapot zijn, groeien niet of moeilijk terug. Start je snel met medicijnen? Dan behoud je meer zenuwcellen. Je gaat dan minder snel achteruit.

Vergoeding door de zorgverzekering

De zorgverzekering vergoedt de kosten voor MS-remmende medicijnen. Maken meerdere fabrikanten een medicijn? Dan bepaalt de zorgverzekeraar welk merk iemand krijgt. Dat kan ook de generieke variant van een medicijn zijn. Dit is een merkloze kopie van het merkmedicijn, met dezelfde stof erin die zorgt dat het medicijn werkt. Ook vergoedt de zorgverzekeraar niet alle middelen als eerste behandeling voor MS. Voor sommige medicijnen is het nodig dat je eerst een ander medicijn probeert. Werkt dat medicijn niet goed genoeg, dan vergoedt de zorgverzekeraar pas een ander medicijn.  

Artikel met medewerking van:

  • drs. Luuk van Rooij - neuroloog, Maasstad Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2024

Lees meer over MS remmen

Volgend artikel