Mobiliteit is prima, maar ik krijg heel vaak terugslag na een paar dagen. Met fysio krijg ik 't niet opgelost. Herkenning? Tips?

Laatste activiteit: 28 november 2024 9 reacties 5 volgers 1 waardering
Avatar van Sara
22 november 2024 om 15:45

Sorry, lang verhaal! Samenvatting: Is het herkenbaar dat bewegen wél goed gaat, maar je stelselmatig een terugslag krijgt na één of twee dagen? Tips?

Hoewel ik al 25 jaar MS heb, loop ik nog als een (soms dronken) kievit. Ik heb maar één echte motorische Schub gehad, meer dan 15 jaar geleden, met enig krachtverlies, maar vooral coördinatieproblemen bij het lopen. Ik had toen echt een heel breed pad nodig.

Wat ik eraan overgehouden heb is nog wel enig coördinatieverlies. Op één been staan lukt ondanks jarenlang oefenen niet.

Ondertussen wandel ik wel een km of vijf, zwem 800 meter, ebike in de zomer zo nu en dan 50 km, en ben begonnen met pilates. (Ja, #Luxeprobleem-alert)

Het rare is… bij het lopen of fietsen heb ik soms / vaak wel last van kleine pijntjes, maar dan ook kléine pijntjes, die het plezier niet bederven. Wat wél vervelend is, is de terugslag die ik één of twee dagen later vaak krijg. Het gaat altijd om m’n rechterbeen / heup / bil, maar steeds op verschillende plaatsen.

Ik ben nu bijna een jaar onder behandeling bij een fysiotherapeut met krachtoefening, tape, rek-oefeningen en nu ook shockwave. We proberen langzaamaan de belasting wat op te voeren (vandaar het zwemmen en de pilates) maar het patroon blijft hetzelfde. Dan is de buitenkant van m’n been weer oké, maar doet m’n lies pijn, of m’n hamstring, of een spier op de kam van m’n heup. Nu behandelt hij m’n hamstring met shockwave, ook weer rechts. Soms is de terugslag zo heftig dat van de bank naar m’n bed al ernstig pijn doet. Het wordt meestal niet erger als ik wat langer loop, eerder minder erg, maar in het dagelijks leven blijft het onhandig en ook wel een beetje verontrustend.

Dus: Is het herkenbaar dat bewegen wél goed gaat, maar je stelselmatig een terugslag krijgt na één of twee dagen? Tips?

 

Bewerkt op 22 november 2024 om 15:47
Avatar van Esmeralde
Esmeralde
Moderator
22 november 2024 om 16:12
Moderator

mijn mobiliteit is helaas niet meer zo goed, maar ik herken wat je beschrijft . Het klinkt als overbelasting.

Wat mij geholpen heeft is een poliklinisch revalidatietraject in het Antonius ziekenhuis. Zij hebben veel kennis van zaken.

Ik had ook klachten die jij omschrijft en al dacht ik zelf niet dat ik overbelaste en ik met mijn fysio ook niet verder kwam bleek tijdens de revalidatie wel dat ik overbelaste . Waar ik zei ik kan wel 500 m lopen blijkt dat eigenlijk maar 100 m te zijn

Revalidatie is voor mij echt een eyeopener geweest

22 november 2024 om 18:44

Hoi Sara, ik heb net even iets langer dan jij MS en ook ik mag niet klagen over wat ik lichamelijk allemaal nog kan. Maar het moet altijd wel met in m’n achterhoofd dat ik niet over de grens moet gaan.

Het lopen maar vooral staan kost me enorm veel energie en geeft ook snel lichamelijke klachten. Ik fiets best veel (op de elektrische driewieler op de laagste ondersteunings stand).

Daarnaast ga ik al ruim 14 jaar, 2 x per week naar fysio in de oefenzaal. Vooruitgang zit er niet in maar gelukkig ben ik in al die jaren ook niet achteruit gegaan en dat voelt voor mij toch als “winst”.

Misschien dat je toch af en toe net even te veel van je lichaam vraagt? Of zoals mijn fysio wel eens tegen me zegt “je hoofd denkt meer te kunnen dan je lijf aan kan.

Op dit punt ondersteunt mijn revalidatie arts mij ook. Het blijft moeilijk omdat ik voel dat mijn wereld langzaam steeds weer iets kleiner wordt. Sterkte!

Avatar van Sara
23 november 2024 om 11:29

@Esmeralde en @Knillis,

allebei dankjewel voor jullie opvallend gelijkluidende reacties.
Jullie hebben natuurlijk gelijk. Het is overbelasting.

De vraag is of het pad dat ik nu probeer te bewandelen om de belastbaarheid te vergroten wel begaanbaar is. Dat realiseer ik me ook wel. Ik kan wel schrijven waarom ik dat nu juist wél wil of zelfs nodig vind, maar ja... als het lichaam hó zegt zal ik ooit ooit ooit moeten luisteren.

Ik hoop nog op een geitenpaadje. Elders heb ik deze vraag ook gesteld, en daar suggereerde nog iemand dat verbeteren van balans de sleutel kan zijn. Daar ga ik nog mee aan de slag, maar met jullie boodschap in m'n achterhoofd.

Avatar van Esmeralde
Esmeralde
Moderator
23 november 2024 om 12:24
Moderator

Succes Sara

Tipje voor balans verbeteren probeer tijdens koken of tandenpoetsen op 1 been te gaan staan

Heeft mij echt veel geholpen

Avatar van Sara
23 november 2024 om 18:47
Esmeralde
Succes Sara Tipje voor balans verbeteren probeer tijdens koken of tandenpoetsen op 1 been te gaan staan Heeft mij echt veel geholpen
Lees volledige reactie van Esmeralde

Ha, dankjewel! Dat doe ik al jaren inderdaad. Blijkbaar heb ik een plateau bereikt. Het wordt niet beter. Ook niet slechter gelukkig.

23 november 2024 om 20:51

Klinkt mij ook in de oren als overbelasting. Je activiteiten dus omlaagschroeven tot het punt dat je geen last meer krijgt van die terugslag.

23 november 2024 om 21:12

Hallo Sara,

Ik doe al een aantal jaar balansoefingen.

Spiertraining gericht op mijn romp. Rug en buikspieren. Maar ook benen.

Mijn balans is echt wel verbeterd, in het algemeen.

Mijn revalidatie-arts zei , nadat ik meer moeite kreeg met mijn balans, dat regelmatig sporten en gericht trainen belangrijk is, en dat vooral het lopen beter zal blijven.

Door de getrainde, actieve spieren.

=//=

Eigenlijk ben ik toen al snel begonnen met "boksen" bij de fysio.

Het had niet heel veel met boksen te maken, behalve soms de handschoenen en het sparren met de fysio. Vooral veel wenden en keren, anticiperen.

Daarbij heb je je balans nodig. Dat was soms erg lastig. Gebruik van armen en benen tegelijk.

Het viel ook op hoe het verschil tussen de ene of de andere dag was.

Maar ook dat het langzaam verbeterde door het vaker te doen. Maar het gaat wel langzaam.

Maar wel zo dat ik daarna zelf oefeningen ben blijven doen.

=//=

Oh ja. Ik heb dry needling gehad toen mijn been overbelast was, om de spanning in het been te verminderen.

Bewerkt op 23 november 2024 om 21:19
27 november 2024 om 17:15

Herkenbaar hoor Sara! Ik merk ook vaak pas achteraf dat ik tóch teveel heb gedaan. Aan de andere kant is dat niet heel zorgelijk zolang het niet langer duurt dan twee dagen. Spierpijn duurt immers ook twee dagen.

Ik merk zelf dat het me helpt om meer eiwitten te eten, niet te snoepen, veel water te drinken en bewegen (hometrainer) zonder weerstand. Dan gaat het net iets beter met spierherstel en het wegwerken van verzuring. Dat laatste stukje is ook de verbetering die jij merkt als je wat langer loopt.

En verder toch iets meer doseren qua beweging. Het is namelijk wel een stukje overbelasting dat je ervaart. Waarmee ik niet zeg dat je je activiteiten drastisch moet terugschroeven. Want dan raak je alleen maar minder belastbaar.

En accepteer dat vooruitgang erg langzaam gaat... Ik heb nu net het gewicht van de legpress opgevoerd, na 6 maanden ipv de 6 weken bij een gezond persoon. En bij sommige oefeningen kan ik alleen verhogen in aantal series, niet in gewicht. Of zoek ik extra uitdaging in een ander soort oefening van een spiergroep omdat het opbouwen gewoon niet verder lukt.

Ik denk dat je goed bezig bent met in beweging blijven. Een beetje ongemak hoeft daarbij ook niet erg te zijn. Zolang het maar niet zorgt voor een blijvende situatie van overbelasting en minder kunnen.

Avatar van Sara
28 november 2024 om 12:49
Nessa
Herkenbaar hoor Sara! Ik merk ook vaak pas achteraf dat ik tóch teveel heb gedaan. Aan de andere kant is dat niet heel zorgelijk zolang het niet langer duurt dan twee dagen. Spierpijn duurt immers …
Lees volledige reactie van Nessa

Hi @bergen en @Nessa,

dank weer voor de tips.

@bergen van jou neem ik vooral mee dat ik eens moet uitkijken naar iets dynamischer beweging als dat haalbaar is. Ik heb al met m'n fysio besproken dat we wat meer aandacht naar balans en rompspieren gaan geven naar aanleiding van jouw bericht.

@Nessa, de terugslag duurt wel langer dan een paar dagen, en hindert me ook bij verder bewegen, dat is vervelend. Ik probeer goed op te letten waar ik welke klachten van krijg (bijvoorbeeld schoolslag geeft meer last van m'n lies, denk ik nu), maar het blijft een zoektocht.

Eten doe ik wel gezond voorzover dat haalbaar is voor mezelf. Vochtinname kan beter. En onbelast bewegen, da's inderdaad een goeie! Daar kan ik wel iets mee.

Gebruik jij eiwitsupplementen om beter te herstellen of doe je 't gewoon met voeding?

Gelukkig heb ik een goeie klik met m'n fysio. Hij is niet MS-gespecialiseerd, maar staat open voor mijn ideeën. Ik heb 'm ook verteld om ideeën gevraagd heb aan andere MenSen (ja, hoe noem je ons anders).

Fijn dat jullie er zijn!