Ervaringen met Endoxan/Cyclofosfamide

Laatste activiteit: 14 mei 2024 2 reacties 3 volgers 0 waarderingen
19 maart 2024 om 15:19

Mijn neuroloog gaf aan dat een behandeling met Endoxan (in België) voor mij een optie zou kunnen zijn. (3x een infuus met een maand ertussen, tussen de laatste 3 zit 3 maanden) Ik heb een 'zuivere' vorm van PPMS; sinds de diagnose zijn er geen veranderingen op de MRI waargenomen terwijl er wel flinke achteruitgang blijft, waardoor andere medicijnen niet werken.

Nu ben ik hierover informatie aan het zoeken, maar dat is lastig omdat het in Nederland niet (meer) bij MS wordt gegeven en niet meer wordt vergoedt.

  • Zijn er hier mensen die het hebben gehad?

  • Hoe heb je de behandeling gekregen?

  • Heb je iets van vertraging in achteruitgang gemerkt?

  • Ik lees over best heftige bijwerkingen; heb jij die gehad en hoe heb je dat ervaren?

  • Weet iemand waarom het in Nederland niet meer wordt gegeven, en in bijna alle andere Europese landen wel?

Bewerkt op 24 maart 2024 om 12:06

2 reacties

25 april 2024 om 14:57

Hoi JRS,

Ik krijg op het moment die behandeling in Pelt. Ik heb nu 4x met 4 weken ertussen gehad en heb nu heerlijk 12 weken pauze. Die helaas al aardig opschieten. Ik vind het pittig. Maar heb wel vertrouwen in het plan van deze behandeling.

In Nederland is het niet goed gekeurd voor MS door de zorgvekeraar. Waarschijnlijk omdat er nog niet genoeg onderzoek naar is gedaan. Maar het middel zelf is uitgebreid bekend, en er zit ook geen octrooi meer op. Dus het is zeer goedkoop in vergelijking met alle andere ms medicatie. Ik heb van CZ wel goedkeuring gekregen, dus ze vergoeden het helemaal. Mij heeft het gesprek met professor van Wijmeersch veel duidelijkheid en vertrouwen gegeven. Hij neemt zeer uitgebreid de tijd om alles uit te leggen. En heeft sinds 2005 al ongeveer 200 mensen met MS hiermee behandeld. Hij gaf aan dat 60-70% een pauze van achteruitgang heeft na de behandeling van meerdere jaren. En een handjevol zelf wat verbetering.

Ik ben er steeds een dag of 5 goed beroerd van. Maar daar krijg je ook van alles voor om het tot een minimum te beperken. En in z'n totaliteit ervaar ik ook nu tijdens de pauze, nog minder energie dan normaal. De prof gaf aan dat het echt bij iedereen verschillend is. Er zijn ook mensen die nauwelijks last ervaren.

Ik meld me om 8.30u in Pelt, en mag de volgende dag begin van de middag naar huis. En ze zijn er ontzettend lief!

Ik ben in december begonnen, en tot op heden geen verdere achteruitgang.

Als je nog meer wil weten dan hoor ik het wel!

Groetjes, Lisa

Bewerkt op 25 april 2024 om 15:07
14 mei 2024 om 15:40

Dag Lisa,

Allereerst excuses voor mijn late reactie.

Ik vind het erg fijn om eindelijk iemand te hebben gevonden die de behandeling krijgt. Ben jij er ook vanuit Upendo op gewezen, of door een andere neuroloog?

Om de afweging te maken of ik de behandeling zou willen, ben ik (helaas nog zonder resultaat) gaan zoeken naar mensen die de behandeling al hebben gehad.

Nu ik iemand tref die het besluit al heeft genomen, ben ik erg benieuwd naar wat bij jou de doorslag heeft gegeven. Heb jij die mensen wel gevonden, of vond/kreeg jij andere overtuigende info?

Vanuit Pelt kreeg ik alleen wat oude onderzoeken (van 15-20 jaar oud.

Heb jij PPMS of een andere vorm?

Alvast bedankt,

Joris

Bewerkt op 14 mei 2024 om 15:41