Leven met MS

Meer verbinding met je partner als je MS hebt

MS raakt niet alleen jou, maar ook je partner. Hoe blijf je sterk verbonden met elkaar, ondanks MS?

In het kort 

  • De verbinding met je partner kan minder worden als je MS krijgt of al langer hebt. 
  • Een partner ziet hoe MS je leven verandert. En welke klachten je hebt. Dit kan moeilijk zijn voor jullie allebei. 
  • Schaamte of schuldgevoel kan ervoor zorgen dat jullie minder verbonden zijn met elkaar. 
  • Het is belangrijk om te blijven praten met elkaar. 
  • Door samen te zoeken naar evenwicht in de relatie, kun je je weer meer verbonden voelen met elkaar.

Minder verbonden met je partner door MS

De relatie tussen jou en je partner kan veranderen door MS, multiple sclerose. Jullie relatie kan sterker worden. Bijvoorbeeld doordat je elkaar meer nodig hebt in de veranderde situatie. Of doordat je veel steun voelt van iemand. Maar je kunt ook uit elkaar groeien. Dit betekent dat het contact minder goed wordt. Misschien praat je minder met elkaar. Of je voelt minder liefde dan eerst voor elkaar. Of hoe jullie taken verdeeld hebben thuis, verandert. Bijvoorbeeld doordat je partner meer moet doen in het huishouden. Of doordat je door MS moet stoppen met werken en vaker thuis bent. Dit alles kan invloed hebben op je relatie. Vlak na de diagnose, maar ook op een later moment. 

Zorgen, schaamte en schuld

Misschien verstoort MS het evenwicht in jullie relatie. Het kan dat je je schaamt voor je MS-klachten. Of dat je je schuldig voelt dat je een ziekte hebt. Terwijl je hier natuurlijk niets aan kunt doen. MS overkomt je, zonder dat je hier invloed op hebt. Een partner merkt dagelijks wat MS met je doet. Dit kan ook moeilijk zijn. Je partner kan zich zorgen om je maken. Al deze gevoelens van jullie samen kunnen je relatie beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat jullie minder verbinding hebben met elkaar. 

Blijven praten met elkaar

Het belangrijkste in een relatie is dat je elkaar vertelt wat er is. Blijven praten helpt om elkaar te blijven begrijpen. Dit kan tussendoor, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt. Maar je kunt ook een moment samen plannen om te praten over jullie relatie. Het helpt om tijd voor elkaar te maken en goed naar elkaar te luisteren. Doe dit op een rustige plek. Leg je telefoon aan de kant en zet de televisie uit. Zorg dat je even niet gestoord wordt. Kies ook een prettig moment. Bijvoorbeeld in de ochtend, omdat je dan meer energie hebt. 

Tips voor een goed gesprek 

In een goed gesprek: 

  • komen jij en je partner allebei aan het woord
  • zijn jullie allebei eerlijk over wat je voelt en denkt
  • hebben jullie respect voor elkaar
  • laten jullie elkaar uitpraten 
  • luisteren jullie naar elkaar

Ook is het belangrijk dat het niet bij 1 gesprek blijft. Mensen veranderen. De invloed van MS op jezelf en op je relatie verschilt per moment. Om verbonden te blijven met elkaar is het belangrijk dat je blijft praten met elkaar.  

Hulp van een relatietherapeut

Soms is het moeilijk om te praten met elkaar. Of jullie komen er met de gesprekken niet uit. Je kunt hier hulp bij krijgen. Bijvoorbeeld door relatietherapie. Met een relatietherapeut bespreek je wat goed of minder goed gaat in jullie relatie. En hoe jullie dit graag anders zouden willen. Een relatietherapeut helpt jullie elkaars gevoelens beter te begrijpen. En om open en eerlijk te communiceren met elkaar. Relatietherapie wordt niet vergoed. Je moet zelf betalen voor afspraken bij een relatietherapeut. Voor relatiegesprekken kun je ook naar een maatschappelijk werker. Dit kost geen geld. 

Bedenk leuke activiteiten samen

Een relatie gaat niet alleen over praten met elkaar. Het is ook belangrijk om leuke dingen samen te doen. Dit hoeft niet altijd een grote activiteit te zijn. Soms kan het heel eenvoudig. Bijvoorbeeld samen in de tuin zitten. Of een wandeling maken. Als jullie het allebei willen, kun je ook dates plannen. Je kiest dan bewust een moment waarop je samen iets gaat doen.  

Geef elkaar voldoende eigen tijd

Een relatie heb je samen. Het is belangrijk om met elkaar leuke dingen te doen. Dit betekent niet dat je nooit behoefte hebt aan tijd voor jezelf. Geef elkaar hier de ruimte voor. Misschien hebben jullie allebei hobby's die je los van elkaar kunt doen. Het is belangrijk om je eigen ding te kunnen doen. Ook als je een relatie hebt of als de een mantelzorger is voor de ander. Hoe vaak je iets alleen wil doen, kun je met elkaar bepalen. 

Facebook FacebookWhatsApp Whatsapp

Artikel met medewerking van:

  • Wisse van den Berg - GZ-psycholoog, Noordwest Ziekenhuisgroep
  • Lezerspanel MS.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op MS.nl.
Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 juni 2025